Dansk center er anerkendt ekspert i dna-spor fra ulve

Forskere i København har adskillige års erfaring i at identificere ulve-dna.

Det er forskere fra Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet, der netop har bekræftet fundet af ulve-dna på et fynsk rådyr. Og dermed udvidet ulvens danske udbredelsesområde betragteligt.

Museets Center for GeoGenetik er et af verdens bedst udstyrede dna-laboratorier og har international ekspertise i eksempelvis kriminaltekniske analyser.

Et af specialerne er netop at artsbestemme ulve fra dna, som er opformeret ud fra vanskelige prøver, siger lektor Anders Johannes Hansen. Det har man gjort gennem adskillige år, også før fundet af den døde Thy-ulv i 2012.

- Dna-forskning er mange forskellige ting. Men dette laboratorium har arbejdet længe med at identificere arter i vanskelige prøver, og vi er supergode til det. Det kan være jordprøver, lorteprøver, alt muligt, siger Anders Johannes Hansen.

De aktuelle dna-ulvespor fra Fyn er relativt stærke, mener han.

- Den dna-sekvens, vi har fundet, ligner 100 procent andre ulve og ikke noget som helst andet. Men at give den sikkerhed, som man gør med dna-materiale i retssale, kan jeg ikke gøre, siger lektoren.

Fundet fra Fyn er så banebrydende, at Center for GeoGenetik har gentaget dna-analyser og fejlmuligheder flere gange.

- Vi har også delt og diskuteret vores resultater med forskere fra Aarhus Universitet. Nu er vi sikre på, at resultatet ikke skyldes fejl i laboratoriet, siger Anders Johannes Hansen.

Om individet fra Fyn er i familie med de ulve, der kendes fra Jylland, er ikke undersøgt.

- Det er noget, vi vil gå i gang med at arbejde med. Men det kommer til at tage tid, siger Anders Johannes Hansen.

Heller ikke den fynske ulvs køn er fastslået endnu. Dna-centret har ikke ubegrænsede midler til at undersøge, hvad der måtte dukke op, forklarer lektoren.

- Jeg har ikke noget udrykningshold, jeg lige kan sende ud, tilføjer han.

Oversigt

    Oversigt