Emilie skal få unge i stemmeboksen - får 50.000 kroner

Byrådet i Middelfart Kommune har bevilliget 50.000 kroner til ungdomsrådet for at få valgdeltagelsen til at stige blandt unge vælgere

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En pose med 50.000 kroner er landet på bordet hos Emilie Torp Henriksen og resten af ungdomsrådet i Middelfart. Penge de 15 medlemmer selv bestemmer over.

Politikerne i byrådet vil bare gerne have, at flere unge stemmer, men de bestemmer ikke, hvordan pengene skal bruges.

Ungdomsrådet har arbejdet på planerne igennem et år, og i går offentliggjorde de den første begivenhed.

- Vi glæder os sindssygt meget! De vil lade os køre initiativer uden nødvendigvis at skulle have indflydelse på, hvad der foregår. Så vi er superglade, siger Emilie Torp Henriksen.

quote Det kan ødelægge demokratiet, hvis næsten halvdelen af en vælgergruppe ikke stemmer. Så er det i min optik et spørgsmål, om vi overhovedet har demokrati, for det er ikke stærkere end det svageste led

Mikkel Dragmose-Hansen, SF, 1. viceborgmester

Tretrinsraket

Pengene skal bruges til at italesætte valget på en sjov måde.

Kampagnen bliver delt i tre og starter med en politisk stand-up den 9. november. Det bliver Mikkel Rask og Molly Thornhill, der står for showet på ungdomshuset Walker.

Derudover arrangerer rådet en valgdebat den 16. november for alle partierne. På selve valgdagen skal begivenheden fejres med en stor valgfest.

August Vinter og Nicolai Schou er to lokale unge, der skal producere en kampagnefilm. Ungdomsrådet har også planer om at tage ud på ungdomsuddannelser i kommunen for at tale med de unge.

- Det er vigtigt at have indflydelse på verden og på, hvordan den ser ud. Man kan selv påvirke sin hverdag, og jeg føler, politikerne her i kommunen er gode til at lytte til os. Så jeg tror, vi kan nå rigtig langt, siger Emilie Torp Henriksen.

Ungdomsrådet står bag en tredelt ungekampagne med stand-up, valgdebat og fest for at udbrede vigtigheden i at afgive sin stemme
Ungdomsrådet står bag en tredelt ungekampagne med stand-up, valgdebat og fest for at udbrede vigtigheden i at afgive sin stemme

Guld værd

I kommunen mener politikerne, at de 50.000 kroner er godt givet ud, og at ung-til ung-indsatsen er guld værd.

For byrådet har det haft stor prioritet at få fat i de unge vælgere siden sidste valg. Der var det kun 55 procent af de unge stemmeberettigede, som satte deres kryds. På landsplan var den gennemsnitlige valgdeltagelse 72 procent blandt de yngste vælgere.

- Det kan ødelægge demokratiet, hvis næsten halvdelen af en vælgergruppe ikke stemmer. Så er det i min optik et spørgsmål, om vi overhovedet har demokrati, for det er ikke stærkere end det svageste led, siger Mikkel Dragmose-Hansen, der er medlem af byrådet for SF og 1. viceborgmester i Middelfart Kommune.

Byrådet donerede det samme beløb ved seneste kommunalvalg med succes. Valgdeltagelsen steg med ti procentpoint, så det har givet pote at lade de unge tale til andre unge.

- Det er en tradition, at hvis man starter som ung med at stemme, så gør man det resten af livet. Så vi skal have vendt den her spiral, siger Mikkel Dragmose-Hansen. 

Det generelle mål er, at valgdeltagelsen stiger fra de 55 procent. Uanset hvor meget vil det være en succes, mener Mikkel Dragmose-Hansen.

- Uanset om de stemmer blankt eller sætter et kryds, bare de kommer til urnerne og får stemt. Så kan de også bedre brokke sig over en beslutning bagefter, hvis de selv har været med til at beslutte den, siger han.

Oversigt

    Oversigt