Først fik de fertilitetsbehandling - så blev barnet tvangsfjernet

Et fynsk par fik hjælp til at blive gravide, selvom de begge havde psykiske lidelser og ikke ville kunne tage sig af barnet. Babyen blev tvangsfjernet fem uger efter fødslen.

Etikken til diskussion

Hvem har ret til at blive fertilitetsbehandlet? Den diskussion tager Nordfyns Kommune nu op, efter at et par gennem Sundhedsloven har fået hjælp til at få et barn ved kunstig befrugtning. 
 
Parret mødte hinanden på et hjem for psykisk syge, og da de ønskede at få et barn, fik de hjælp til det på Fertilitetsklinikken på OUH.

- Der er ingen vindere i den her sag. Jeg har ondt af det forældrepar, der har været alt det her igennem, og det synes jeg ikke, at samfundet kan være bekendt, siger borgmester Morten Andersen til TV 2/FYN.

Psykisk sygefik hjælp til at blive gravide

Fertilitetsbehandlingen lykkedes, men allerede i graviditeten blev kommunen kontaktet, idet sundhedssystemet var bekymret for barnet og dets fremtid.

Moderen har haft en svær opvækst med anbringelse udenfor hjemmet fra hun var 5 år. Hun har været udsat for seksuelle overgreb i en årrække og har diagnoserne Tourette Syndrom og ADHD. Det betød også, at hun var i antidepressiv behandling, frem til hun blev gravid. Faderen er diagnosticeret skizofren og har tidligere været i et stof- og alkoholmisbrug.

Umiddelbart efter fødslen indgik parret og Nordfyns Kommune en aftale om, at den nybagte familie skulle tage et døgnophold på et familiecenter for at støtte parret i forældrerollen.  Herefter blev det vurderet, at forældrene havde så store vanskeligheder ved at klare forældrerollen, at barnet skulle tvangsfjernes. 

Brev til sundhedsministeren

Sagens forløb har fået borgmester Morten Andersen til at kontakte sundhedsminister Bertel Haarder. I brevet skriver han blandt andet:
 
- Som sundhedsminister er du ansvarlig for lovgivningen omkring kunstig befrugtning, og jeg undres over, at et par med psykiske lidelser kan få fertilitetsbehandling uden en vurdering af forældreevne. Er det etisk forsvarligt?
 
Borgmesteren påpeger også, at forløbet får store økonomiske konsekvenser for kommunen. 

- I denne sag påføres kommunen en stor økonomisk udgift og med et optimistisk skøn, kan sagen forvente at koste kommunen 10,3 mio. kr. indtil barnet fylder 18 år, svarende til årligt 0,6 mio. kr.
Er det økonomisk ansvarligt? spørger borgmesteren Bertel Haarder.
 

Se hele historien på Tv2/Fyn mandag aften.

Oversigt

    Oversigt