I det fynske folks tjeneste

Fyn forurenet af gamle biler

Luftforureningen i Odense ville falde med 65 procent, hvis de gamle biler ikke måtte køre rundt i byen.

Odense er den storby, der er værst ramt af miljøsvineri fra gamle biler.

I Odense er 11 procent af bilerne fra før 1991, mens tallet i de øvrige danske storbyer er melle syv og otte procent.

Luftforureningen i Odense ville falde med 65 procent, hvis de gamle biler ikke måtte køre rundt i byen, viser Applus' tal. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Regeringen skal indføre høj skrotningspræmie, årlige bilsyn og miljøzoner for biler for at bekæmpe trafikforureningen, mener Applus+ Bilsyn.

- 40 procent af de danske biler er over ti år gamle, og gennemsnitsalderen stiger hvert år. Vores undersøgelser af sammenhængen mellem bilers alder og forurening viser, at biler forurener mere i takt med, at de bliver ældre. Regeringen skal hjælpe bilejerne til at hjælpe miljøet. Den skal gøre økonomisk attraktivt at udskifte gamle biler med nye, siger administrerende direktør for Applus+ Bilsyn, Arne Willerslev.

Gamle biler fra Tyskland

Udvoer de gamle danske biler, vil af indførelsen af miljøzoner i de tyske storbyer sende en strøm af gamle biler til Danmark. Det forventes at ca. 50.000 tyske brugte biler bliver solgt i Danmark i de kommende år, viser beregninger fra DAF.

Applus+ Bilsyn mener, at det stigende antal brugte biler på vej mod Danmark er endnu en anledning til, at politikerne bør indføre miljøzoner for privat biler.
 
- Det store udbud af billige brugte biler vil betyde, at danskerne vil købe færre nye, mindre forurenende biler. I stedet vil de køre en tur til i de gamle miljø-syndere. Et middel til at begrænse forureningen, der vil komme fra de mange gamle biler, er at indføre miljøzoner i vores største byer, fordi det - ligesom i Tyskland - får flere til at købe ny bil, uddyber Arne Willerslev.

Gamle biler på vejene

Biler fra før 1990:
Storkøbenhavn 50.000 gamle biler
Århus 9.000 gamle biler
Ålborg 5.000 gamle biler
Odense 5.000 gamle biler

Der er 300.000 personbiler over 15 år gamle i Danmark
Kilde: Applus Bilsyn og Danmarks Statistik

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.