Gik viralt på en uge: Nina vil ikke lade en pose med urin ødelægge sin drøm

For 20-årige Nina Hartmann Nielsen skal hendes voksenliv kun lige til at begynde - men nu er hun bange for, at hendes fysik kan sætte en stopper for drømmejobbet.

- Ja, ja, ja, ja. Rolig nu!, kommanderer Nina Hartmann Nielsen, da hendes kammerat hjælper hende med at få lagt den mere end to meter lange bjælke på bukkene. 

Hun skal bygge et lille læskur til familiens to hunde - og har regnet på, hvor meget træ, der skal bruges. 

Derfor er historien vigtig: Bare fordi man er anderledes, behøver det ikke at betyde, at man ikke kan det samme, som alle andre - og det er det, Nina forsøger at bevise. Både overfor sig selv, men også overfor resten af verden. 

Hun griber fat om bjælken med begge hænder, og skubber den bestemt men forsigtigt frem, så hun kan måle, hvor lang den skal være.

Hun sætter stregen, griber saven og begynder at save - og på intet tidspunkt er hun begrænset af, at der på hendes højre lår hænger en pose med urin. 

-  Det er ikke fordi, jeg ikke kan det, de andre kan, fastslår hun bestemt.

Nina Hartmann Nielsen har aldrig skammet sig over sit kateter. Det er en del af hende nu, som hun ikke ved, om hun nogensinde kommer af med.


Men alligevel kan det blive svært for hende, at få drømmen om at blive tømrer opfyldt. Hun har nemlig fået flere end 20 afslag på ansøgninger om læreplads - og hendes oplevelse er, at det er på grund af hendes kateter. 

Hvad er et kateter?

Startede i 7.

Årsagen til at den kun 20-årige kvinde fra Tåsinge er nødt til at bruge kateter er, at hun for seks år siden begyndte at opleve mavesmerter. 

Mavesmerterne tog til, og det viste sig efter en operation, at hun havde en stor cyste på den ene æggestok. 

quote Jeg har ikke brug for tvivl. Jeg har brug for en mester, der 100 procent tror på, at det sagtens kan lade sig gøre.

Nina Hartmann Nielsen, 20 år


- De kan se, at min æggestok er vissen. Den er simpelthen død, hvis man kan sige det sådan, forklarer hun. 

Hun fik efterfølgende fjernet æggestokken ved endnu en operation - men operationerne skabte så meget arvæv, at det begyndte at vokse ind i hendes blære og urinleder, forklarer hun.

For to år siden fyldte det så meget, at hun ikke længere kunne komme af med vandet selv. 

- 8. august 2022. Der får jeg kateter første gang, fortæller hun. 

Folk har reageret meget forskelligt på Ninas kateter. Hun har blandt andet oplevet venner, der har spurgt om hun er kommet til skade med knæet på grund af den hvide stofpose.

Lægerne vidste endnu ikke, hvorfor hun oplevede udfordringer. De mistænkte, at det var udfordringer med nogle nervebaner i ryggen, og anbefalede hende derfor at droppe tømrerdrømmen. 

Hun droppede ud, og startede på VUC - men det var helt forkert. 

Det siger fagforeningen

Gik viralt

Nu, knap to år efter, har hun stadig ikke opgivet tømrerdrømmen. I sensommeren 2024 giver hun drømmeuddannelsen et skud mere - og derfor håber hun på at finde en læreplads hun kan starte på allerede til juni. 

- Jeg har søgt og søgt, men det er som om, at når man ser kateteret eller hører om det, så forbinder man det med, at man er syg - og det forstår jeg 100 procent. Jeg tror, jeg har fået omkring 20 afslag indtil videre, siger Nina Hartmann Nielsen. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.


Men en dag fik hun nok. 

Hun besluttede sig for at dele sine udfordringer på sin Facebook-profil, sammen med ordene "læreplads søges!". På opslaget var der to billeder, hvoraf det ene var med hendes kateter.

- Det har virkelig taget fart. Jeg er godt nok overrasket over, hvor mange gange, det er blevet delt. Det er jeg bare sindssygt glad for, siger hun.

Nina Hartmann Nielsen er blevet blæst bagover af alle de reaktioner, hun har fået, efter hun delte sin oplevelse med at søge læreplads med kateter på Facebook.

Det oprindelige Facebookopslag er nemlig blevet delt mere end 4000 gange, og har fået et hav af reaktioner på mediepersonligheden Anders Hemmingsens instagramside. Det har dog ikke givet pote indtil videre - men det håber hun, det gør.

- Jeg har ikke brug for tvivl. Jeg har brug for en (læreplads, red.) der 100 procent tror på, at det sagtens kan lade sig gøre. Jeg har ikke fået en læreplads endnu - men jeg har heller ikke mistet håbet, siger hun.    

Se hele indslaget her.

Oversigt

    Oversigt