Fynboerne suveræne i kartoffeldyrkning

Danmarksmesteren i dyrkning af frilandskartofler blev i år en fynbo. Alle deltagere i dagens finale var nemlig fra Fyn.

Torsdag formiddag begyndte opgravningen hos de fem finalister, og Danmarks Kartoffelråd fulgte nøje med i opgravningen.

- Det har i år været helt ideelt klima for den fynske jord, og vi har jo masser af vand omkring Fyn, og jyderne har mere nattefrost end os, så derfor kan de ikke være med i år, siger Carsten Abild, der er oldermand i Danmarks Kartoffelråd.
 
I følge reglerne skal der i kartoffelbedet være 20 planter, og de skal have været i jorden i mindst 40 dage. Danmarks Kartoffel Råds kontrollører udpeger herefter syv kartoffelplanter, og den avler, der kan præstere den største vægt i kartofler fra de syv planter bliver kåret som Danmarksmester.

- Det handler om at få lagt dem til spiring i god tid og så gå og pleje og hygge om dem, og når andre synes det er råkoldt, så går jeg i gang med det sure og lægger kartofler, siger kartoffelavler Inge Nielsen fra Søndersø.

- Årets finalister er kartoffelnørder. De ved alt om sorter, vejr, jord og gødning, og de har ikke kunne tage væk fra deres planter i tre måneder, som de har passet i forhold til omskiftninger i vejret, lyder det fra oldermanden.

Vinderen

Danmarksmester i dyrkning af frilandskartofler blev Ramona Kreutzer, fra Otterup. Hun vandt med 2876 gram på syv  planter. Andenpladsen gik til Inge Nielsen som fik vejet sin høst til 2238 gram.

Torsdag eftermiddag bliver kartoflerne overdraget til Kongehuset.

Se kartoffelrådets hjemmeside

Oversigt

    Oversigt