Nye studerende tvivler

Studievejledningen på Syddansk Universitet oplever, at flere og flere nye studerende er i tvivl om de har valgt det rigtige studium, og de lufter tvivlen næsten fra dag et.

Syddansk Universitet, SDU, modtog mandag det største hold nye studerende nogensinde.

Men mange af de nye er i tvivl om de har valgt det rigtige studium og de kommer til studievejledningen tidligere end før.

- Vi har haft travlt siden i mandags, og der kommer jævnt flere til os. Normalt når vi højdepunktet omkring efterårsferien, siger studievejleder Rune Mastrup Lauridsen.

Fire forklaringer

Studievejleder Rune Mastrup Lauridsen giver fire forklaringer på, at de unge tvivler.

Dels er der det rent faglige. Man har valgt udfra helt andre parametre end det faglige og opdager pludselig de faglige realiteter.

- For eksempel skal man regne meget på økonomistudiet. Hvis man ikke havde regnet med det, kommer det måske som en ubehagelig overraskelse, siger Rune Mastrup Lauridsen.

Dels er der noget socialt og identitetsmæssigt. Der er mange nye mennesker omkring een, mange nye indtryk.

- Før var man den bedste i klassen til engelsk. Nu er der pludselig mange, som er dygtige. Den slags ting kan gøre een usikker på, om man har valgt rigtigt.

Nogle studerende er i tvivl, fordi de søger noget græs, der er grønnere.

- Man har måske valgt historie, men ville egentlig også gerne læse religion. Så kan tvivlen blive ved med at være der.

Endelig er der de studerende, som føler, at studiet ikke er deres eget valg. De føler sig presset af ydre faktorer som politikernes krav om at komme hurtigt igang, måske syntes forældrene at det er det bedste studium.

- Det giver den studerende en følelse af, at de ikke selv har valgt det. Og det er jo ikke særligt godt for motivationen og følelsen af at have valgt rigtigt, siger Rune Mastrup Lauridsen.

Oversigt

    Oversigt