Abe-brødre på tværs: - Det handler om at finde en leder

Søndagens store drama i Odense Zoo var højst sandsynligt en magtkamp mellem to brødre, og en helt naturlig del af chimpansernes flokstrukturering.

To brødre, én stor og stærk, den anden ung og grænsesøgende. 

Sådan kunne man meget vel beskrive de to chimpanser, Swaba på 24 og Knaus på 10, der formentlig stod i centrum for søndagens slagsmål i abe-anlægget i Odense Zoo.

- Jeg var ikke til stede, lige da optakten skete, men min umiddelbare tanke er, at lige nu har vi to hanner i flokken. Vi har førerhannen Swaba, og en ung han, Knaus, som fylder 11 i år, så han er ved at være teenager og prøver ting af, forklarer dyrepasser i Odense Zoo Betina Rasmussen.

- Jeg tænker, at den unge har spillet lidt for smart over for førerhannen, og så har hans (red. Knaus) mor måske blandet sig lidt for meget, og fået nogle tæsk - og når der er nogen, der kommer op og slås, så kommer alle op og slås, og der er det alle mod alle.

En magtkamp mellem to brødre

De to chimpanser, Swaba og Knaus har samme mor, Agnete, og hun prøvede højst sandsynligt at blande sig i optakten til slagsmålet.

- En del af chimpansernes flokstrukturering er at finde ud af, hvem der er højest i hierarkiet. Hannerne har samme mor, så hun er også højt oppe i hunnernes hierarki, og skal også finde ud af, hvem af hannerne der skal være leder, men der er ingen tvivl om, at det er Swaba, der er højest, forklarer dyrepasser Betina Rasmussen.

Mor Agnetes indblanding i sønnernes slåskamp, har ifølge Betina Rasmussen måske været et forsøg på at sige stop, men i stedet skete det modsatte.

- Når først de er i en slåskamp, så er det intet man kan gøre, siger Betina Rasmussen.

WEB Chimpanseadfærd i Zoo Fotograf: Morten Albek Redigering: Julie Tilsted

Skytte var tilkaldt

I Odense Zoo er der en to meter dyb voldgrav rundt om abernes anlæg, og nogle kunne måske fristes til at tro, at voldgraven udelukkende var til pynt eller for at aberne kunne tage en forfriskende dukkert på en varm sommerdag, men voldgraven har også en sikkerhedsmæssig årsag til at være der.

- Chimpanser er stort set ren muskelmasse, så de kan ikke svømme, fortæller Betina Rasmussen.

Netop derfor er anlægget omgivet af vand for at holde aberne ude af parken. Alligevel gav søndagens episode anledning til at tilkalde en skytte, i tilfælde af at situationen eskalerede.

- Det giver os dyrepassere en ro at vide, at der var tilkaldt en skytte, hvis det skulle blive nødvendigt, siger Betina Rasmussen.

Ligger og putter

Selvom episoden ikke er unaturlig, så er det alligevel sjældent, at chimpansernes uenigheder ender så voldsomt, som det var tilfældet søndag.

- De er jo oppe at slås af og til, når hunnerne er i brunst, men sådan en episode sker virkelig sjældent. Sidst det skete var nok for fire år siden, fortæller Betina Rasmussen, der har arbejdet med chimpanserne i Odense Zoo i ti år. 

Under slagsmålet fik personalet i Odense Zoo guidet gæster væk fra området, og til sidst lykkedes de også med at få chimpanserne inden for i anlægget, og til trods for den store uenighed søndag, ja så ligger Swaba og Knaus side om side mandag formiddag, mens de piller i hinandens hår og sår.

- Lige så meget som de kan slås, lige så meget har de brug for at socialisere, forklarer Betina Rasmussen.