I det fynske folks tjeneste

Frederik og Mary uddeler hæder på Fyn

Når markante indsatser inden for kunst, kultur og socialt arbejde skal hædres af kronprinsparret til den årlige prisuddeling, kommer det til at foregå i Odeon i Odense.

Siden 2004 har kronprinsparret uddelt priser for at hædre kunst, kultur og socialt arbejde. I år foregår Kronprinsparrets Priser i Odeon i Odense. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Hvert år uddeler kronprinsparret priser for fremragende præstationer, nytænkning og høj kvalitet inden for kunst, kultur og socialt arbejde.

Prisuddelingen foregår skiftevis i danske byer, og i år er turen kommet til Odense, hvor Odeon 2. november danner rammerne om overrækkelsen. Det glæder Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, at Kronprinsparrets Priser kommer til Odense.

Kronprinseparrets Priser

 • Kronprinsparrets Priser blev indstiftet i 2004 som Bikubenfondens bryllupsgave til Kronprinsparret.
 • Formålet med Kronprinsparrets Priser er at synliggøre og anerkende den ekstraordinære præstation inden for dansk, grønlandsk og færøsk kultur og socialt arbejde.
 • Med Kronprinsparrets Kulturpris og Kronprinsparrets Sociale Pris følger 500.000 kroner og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson. Med kronprinsparrets to Stjernedryspriser følger 100.000 kroner. 

Kilde: Bikubenfonden.dk

Se mere

- Det er altid en fornøjelse at have kronprinsparret på besøg i Odense, og især fordi de denne gang også har valgt at lægge deres prisoverrækkelse i Odeon, siger Peter Rahbæk Juel i en pressemeddelelse.

Besøg på Brandts

Før overrækkelsen af Kronprinsparrets Priser skal både kronprins Frederik og kronprinsesse Mary besøge Kunstmuseum Brandts, hvor de får mulighed for at se museets nye ombygning og udstilling.

Læs også Kronprinsen åbner pusterum til veteraner: - Husk også at komme her, når I har det godt

 - At vi har mulighed for at vise dem et Odense, som allerede nu har forandret sig markant siden deres sidste fælles besøg til Royal Run i 2018, og at parret kan se vores nyrenoverede og meget flotte Kunstmuseum Brandts, gør bare fornøjelsen endnu større. Det er et besøg, vi ser meget frem til, siger Peter Rahbæk Juel.

De seneste år har Odense været præget af store anlægsarbejder og nye markante byggerier på havnen, i centrum og ved Campus, men også kulturen har været i rivende udvikling. Stærke fællesskaber på tværs af generationer, festivaler og store events gør byen til en god vært for Kronprinseparrets Priser 2019.

Læs også Kronprinsesse Mary døbte ny fynsk rose

I alt fire priser uddeles af kronprinsen og kronprinsessen og der er tale om hæderspriser, som udpeges af kronprinsparret efter indstilling fra to rådgivende komitéer, der har ekspertise inden for enten kulturområdet eller socialt arbejde. 

De fire priser

 • Kronprinsparrets Sociale Pris
  • Prisen gives til en privat, offentlig eller frivillig forening, institution eller organisation, der står bag et innovativt, kreativt og nyskabende initiativ til gavn for socialt udsatte eller marginaliserede grupper i Danmark, Grønland eller Færøerne.  I udvælgelsen af prismodtagere bliver der lagt vægt på indsatser, der har formået at afprøve nye metoder, og som gennem en årrække har ændret vilkårene for en socialt udsat eller marginaliseret gruppe.
 • Kronprinsparrets Kulturpris
  • Prisen gives til en markant dansk, færøsk eller grønlandsk kunstner, der har ydet en enestående præstation.
 • Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedrypspris
  • Modtagerne af Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris skal have gjort sig bemærket på den kunstneriske scene og være yngre danske, færøske eller grønlandske kunstnere, som vi fortsat kan forvente meget af. I udvælgelsen bliver der lagt vægt på, at kunstnerne har udvist mod til at gå nye veje inden for deres kunstneriske felt. Prismodtagerne skal være innovative og kompromisløse i deres kunstneriske udforskning. 
 • Kronprinsparrets Sociale Stjernedrypspris
  • Modtagerne af Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris skal have gjort sig bemærket gennem et målrettet arbejde med at afprøve nye metoder eller samarbejdsformer i forhold til deres indsats for socialt udsatte. I udvælgelsen bliver der lagt vægt på, at prismodtageren er nytænkende, udgør en stærk inspirationskilde for andre aktører og kan forventes at levere en afgørende indsats for udsatte grupper i lang tid fremover.  

Kilde: Bikubenfonden.dk