I det fynske folks tjeneste

Ingen garanti for rød bloks skattestigning

Anker Boye er skråsikker, men KL og Social- og Indenrigsministeriet slår fast. Borgmesteren kan på ingen måde garantere, at Odense får lov til at hæve skatten.

00:16

Anker Boye

1 af 2

På torsdagens pressemøde, hvor rød blok i Odense skrev under på en forhåndsaftale om en skattestigning i Odense, blev borgmester Anker Boye spurgt ind til, hvordan de kunne være sikker på, at Odense overhovedet fik en del af den pulje, det bliver fordelt i efteråret. 

- Vi får lov til at lade skatten stige, sagde Anker Boye uden tøven. 

- Jeg sidder i KL's bestyrelse, og der er stor forståelse i bestyrelsen for, at Odense har sendt det her signal fordi, de kan jo godt se, at vores servicetal er helt i bund.

I alt er der en pulje på 200 millioner kroner for 2017, som alle landets kommuner kan søge penge fra til en skattestigning. TV 2/Fyn har efter pressemødet bedt Anker Boye om dokumentation for, at kommunen er garanteret penge fra puljen, men han er ikke vendt tilbage. 

KL: Ingen garantier til Odense

TV 2/Fyn har i dag været i dialog  med KL, som er overrasket over Anker Boyes udmelding. De oplyser til TV 2/Fyn, at puljen ikke er fordelt endnu. Det er slet ikke KL, der fordeler puljen.

Det er Social- og Indenrigsminsteriet, som fordeler puljen i midten af september.  Og hos KL kender man ikke noget til en forhåndsgodkendelse eller en garanti til Odense Kommune fra hverken KL eller Social- og Indenrigsministeriet. 

Ministeriet kan ikke på forhånd give tilsagn eller lignende om andel af rammen.

Ministeriet: Ingen forhåndstilsagn

Hos Social- og Indenrigsministeriet afviser man også, at Anker Boye kan udstede garantier om penge fra puljen. I et skriftligt svar til TV 2/Fyn skriver ministeriet:  

- Rammen fordeles af social- og indenrigsministeren efter ansøgning. Der er ansøgningsfrist den 2. september 2016, og ministeriet vil bestræbe sig på at give svar på ansøgningerne senest den 16. september 2016.

- Ministeriet kan ikke på forhånd give tilsagn eller lignende om andel af rammen. 

TV 2/Fyn har også været i dialog med Odense Kommunes borgmesterforvaltning for at høre, om de kan fremlægge dokumentation for, at Odense er garanteret en del af puljen. Her har man heller ikke kunnet fremvise nogen form for dokumentation. 

Konservative: Det er fugle på taget

Kristian Guldfeldt, politisk ordfører for Konservative i Odense er ikke overrasket over meldingen fra KL og Social- og Indenrigsministeriet. 

- Det understreger bare, at de penge, som rød blok sidder og lover højt og helligt til Odenses borgere, er fugle på taget. Det er pinligt og lidt komisk at sidde og udstede garantier på et pressemøde, når KL og Indenrigsministeriet gør det klart, at det først besluttes til efteråret, siger Kristian Guldfeldt. 

- Hele dette pressestunt er rendyrket populisme, og jeg synes snart, at det er passende, at vi omdøber Socialdemokraternes velfærdsprocent til vildledningsprocent. 

Siden pressemødet er Anker Boye ikke vendt tilbage på vores henvendelse. Vi har forsøgt at ringe og har sendt sms til borgmesteren.