Uhørt og ikke i orden: Tidligere fjernvarmedirektør får hård kritik for at ignorere krav om klausuler

Flere partier udtrykker skarp kritik af den nu tidligere fjernvarme-direktør Jan Strømvigs ageren i sagen om klausuler og social dumping hos Fjernvarme Fyn.

- Det er helt uhørt, det er ikke i orden og jeg kan også konstatere, at man har lavet en fratrædelse med den tidligere adm. direktør.

Sådan siger SF-rådmand Brian Dybro om Jan Strømvig, den nu tidligere adm. direktør hos Fjernvarme Fyn.

I sidste uge blev hans fratrædelse meddelt offentligheden, og han får hårde ord med på vej ud ad døren fra flere af politikerne i Økonomiudvalget, efter at en redegørelse om Fjernvarme Fyns håndtering af arbejdsklausuler onsdag blev lagt frem for politikerne.

- Redegørelsen fortæller, at i en række tilfælde har Fjernvarme Fyn valgt at gå med deres egen fortolkning af de sociale klausuler og arbejdsklausulerne, som Odense Kommune i sin ejerpolitik gør gældende overfor alle (kommunal ejede, red.) selskaber. Det er et ansvar, der ligger hos selskabets direktion, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Fulgte ikke kommunens krav

Af redegørelsen fremgår det, at Fjernvarme Fyn, der er 97 procent ejet af Odense Kommune, flere gange - første gang i 2019 - blev oplyst om, at Odense Kommune krævede, at den kommunale ejerpolitik blev fulgt. Herunder at der i kontrakter med entreprenører og andre blev indføjet en klausul, som gav mulighed for at straffe de pågældende virksomheder med bod ved brud på kontrakterne, f.eks. i forhold til social dumping.

Social dumping var netop, hvad der viste sig at være flere tilfælde af i forbindelse med Fjernvarme Fyns store biokeddel-projekt til cirka en milliard kroner. Ud af 12 kontrollerede virksomheder har der indtil videre vist sig at være problemer hos ni. Men da underbetalingen blev afsløret, viste det sig, at Fjernvarme Fyn ikke havde brugt de rigtige klausuler - og derfor ikke kunne straffe de ansvarlige virksomheder med bod.

Af et notat, der er vedlagt redegørelsen, hvor Jan Strømvig forklarer sit syn på sagen, skriver han ligeud, at han i hvert fald det seneste års tid kendte til kravene for Odense Kommune i forhold til klausuler - men ikke var enig.

"Jeg mener, det er uhensigtsmæssigt at detailstyre på denne måde. Det må være de overordnede hensigter/politikker, der skal følges - som for de fleste øvrige krav i ejerpolitikken, og så må det være op til selskabet at efterleve kravene på en for selskabet hensigtsmæssig måde", skriver han.

Brug for flere håndvaske

Det er netop den holdning, som SF-rådmand Brian Dybro finder stærkt bekymrende.

- Han (Jan Strømvig, red.) udtrykker meget klart, at han ikke er enig i den ejerpolitik, vi har, og at han ikke er enig i tilgangen. Jeg må bare sige, at jeg har aldrig læst eller hørt noget lignende. Som direktør kan han mene akkurat, hvad han vil, men man har bare at følge det, som er den politiske beslutning, og det er ikke sket her, siger han.

Søren Windell (K) vil ikke afvise, at Jan Strømvig kan have nogle pointer i sin kritik af kommunens klausuler. Men i så fald har han dog grebet sagen forkert an ved at agere på egen hånd, lyder det fra rådmanden.

- Det er i givet fald en kritik, han skulle have foreholdt sin bestyrelse eller Økonomiudvalget, så vi kunne have taget stilling til, om det (kommunens krav, red.) skulle fraviges. Det ærgrer mig, at han ikke har gjort det. Men nu er sagen lukket ned, vi har fået en redegørelse, og nu må vi se fremad, siger han.

K-rådmanden mener i øvrigt, at flere end blot Jan Strømvig bærer et ansvar i sagen.

- Som kommune har vi et ansvar for at sikre, at klausulerne bliver fulgt. Det har vi også nogle politisk udpegede bestyrelsesmedlemmer, der har et ansvar for, og vi har en daglig ledelse, som skal sørge for, at det, der bliver besluttet, også kommer til udtryk i handling. Det er ikke sket i den her sag, og det er rigtigt, rigtigt ærgerligt.

Så alle har lidt snavs på fingrene?

- Ja, der skal mere end en håndvask til.

Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har uden held forsøgt at få en kommentar fra Jan Strømvig.

Ændringer på vej

Fjernvarme Fyn er på baggrund sagen nu gået i gang med at ændre sine procedure, herunder at sikre en tæt dialog med Odense Kommune omkring ejerpolitikken og gældende klausuler.

Desuden skal der udarbejdes en fast procedure for kontrol af arbejdsklausuler samt indføres en forebyggende indsats i forhold til nuværende og kommende leverandører, så risikoen for overtrædelse af arbejdsklausuler minimeres. 

Oversigt

    Oversigt