I det fynske folks tjeneste

Undervisningsminister strammer kurs for friskoler

Friskoler skal slet ikke åbne, hvis de ikke følger lovkrav, mener undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Foto: Ole Holbech

Friskoler skal ikke kunne misbruge dansk frisind til at få offentligt tilskud, hvis de ikke lever op til kravet om frihed og folkestyre i friskoleloven.

Det fastslår undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Hun har fremlagt otte forslag, som skærper friskoleloven sammen med Dansk Folkeparti.

- For det første ønsker vi ikke, at der starter nye skoler, som slet ikke har tænkt sig at leve op til kravet om frihed og folkestyre. De risikerer at bryde loven fra dag et. Dem ønsker vi at sortere fra, siger Merete Riisager.

- For det andet er styrelsen i sit tilsyn blevet klar over, at der er nogle skoler, hvor det er uklart, hvem der styrer og finansierer skolen. Dér har de behov for ekstra redskaber for at gå de skoler efter i sømmene.

Læs også Endegyldigt: Al-Salam Skolen mister statens støtte

Muslimske friskoler har haft flere sager, som Berlingske har beskrevet. Viceskolelederen på Iqra Privatskole rådgav unge muslimer til at undgå ikke-danske venner.

En svensk investor med kontakt til en global islamisk organisation købte Nord-Vest Privatskoles bygninger. Her spredte viceskolelederen materiale om den ekstremistiske organisation Hizbollah. Skolen er nu lukket.

Regeringen vil sikre, at friskoler er uafhængige, understreger Merete Riisager.

- Hvis der sidder en reel leder af en friskole, der styrer efter nogle principper, som slet ikke er i overensstemmelse med loven, så skal man kunne undersøge det, siger undervisningsministeren.

Spørgsmål: Er du bekymret over, at nogle misbruger vores friskoler?

- Ja. Det er meget bekymrende, når nogen misforvalter den tillid, som er hele forudsætningen for frie grundskoler. Det er ekstremt trist. Min opgave er at lave en lovgivning, der løser problemet, siger Merete Riisager.

- Men også tager hensyn til de mange frie grundskoler, der har demokratiet og frihedsværdierne i deres dna.