I det fynske folks tjeneste

Boligforsker maner til besindighed

Boligforsker på Syddansk Universitet mener ikke der er tegn på et regulært kollaps på boligmarkedet, selvom der tales meget om det for tiden.

Forsker ser ingen tegn på kollaps på boligmarkedet

Ifølge lektor Morten Skak fra Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi på SDU, er der ingen grund til panik blandt boligejerne.

Det skriver SDUs blad Ny Viden.

Selvom der tales om faldende huspriser og tegn på et snarligt kollaps, peger Morten Skak på, at priserne på parcelhuse i gennemsnit er steget to procent mere end forbrugspriserne om året.

I provinsen er huspriserne steget uafbrudt siden 1993. Andre stabiliserende faktorer er, at flere ældre får råd til at blive boende i ejerbolig, flere ønsker at bo alene og generelt ejer færre danskere deres bolig end i lande som Spanien, Grækenland, Belgien, England og Norge.

Og hvis den almindelige velstand fortsætter vil for eksempel den store gruppe af nydanskere formentlig ønske at skifte fra leje- til ejerbolig.

Altså er der et potentiale for større efterspørgsel på ejerboliger og dermed stigende - eller i hvert fald stabile - priser.

Afhænger af politikerne

Meget afhænger dog af, om der kommer politiske tiltag, som boligmarkedet er meget følsomt overfor.

Et eksempel på det er, at ejendomspriserne steg uafbrudt fra 1959 frem til 1980erne, da kartoffelkuren førte til stærkt faldende priser.

Morten Skak nævner blandt andet ejendomsværdiskatten som en joker. Den har ligget fast i en årrække, og det ser ud til at fortsætte; men hvis politikerne ændrer på det, kan det få stor betydning for huspriserne, siger han.