Sandie Hansens øjne flakker. Det er stadig ikke nemt at tale om det år, hvor hendes tvillingesønner var tvangsanbragt af Langeland Kommune:
- Det er en særlig smerte, der sidder midt i brystet. En smerte, der ikke forlader kroppen igen.
Derfor er historien vigtig:
Men Sandie Hansens sønner skulle ikke have været tvangsanbragt. Det mener Sandie Hansen selv og hendes advokat, der nu har lagt sag an mod Langeland Kommune for uretmæssig tvangsanbringelse af hendes sønner, der i dag er 9 år. Erstatningskravet lyder på 350.000 kroner.
Udfaldet af sagen kan blive afgørende for, hvorvidt forældre fremover kan få tilkendt erstatning i anbringelsessager, hvor kommunen har begået fejl og lovbrud i sagsbehandlingen. Det mener Jeannette Gjørret fra Stage Advokater, der fører sagen mod kommunen.
- Hvis ikke Sandie Hansen kan få erstatning for de lovbrud og fejl, som Langeland Kommune har begået i hendes sag, så er der ingen forældre, der kan, siger hun til TV2 Fyn.
Tilbage i foråret 2021 bor Sandie Hansen og hendes sønner på dengang 6 år sammen i det lille hus i Kirkeby på Langeland. Det har været et par hårde år. Familien har boet på krisecenter af to omgange, og efter en opslidende sag om forældremyndighed er Sandie Hansen tyndslidt.
Derfor træffer hun en beslutning, der senere skal vise sig at blive skæbnesvanger: Hun beder Langeland Kommune om hjælp til sine sønner, mens hun selv får hjælp i psykiatrien.
- Jeg tænkte, at jeg beskyttede mine drenge, ved at bede om at få dem anbragt i en kort periode, mens jeg fik behandling for min depression. Det var med én ting for øje: at hjælpe dem, siger hun til TV2 Fyn.
Langeland Kommune indvilliger i, at Sandie Hansens sønner i en kort periode kan bo hos deres aflastningsfamilie, hvor de ellers kun er hver anden weekend. Men samme dag fremgår det af Sandie Hansens journal, som TV2 Fyn er i besiddelse af, at plejefamilien udtrykker ønske om, at drengene skal bo der permanent.
- Jeg tænkte, at jeg beskyttede mine drenge, ved at bede om at få dem anbragt i en kort periode, mens jeg fik behandling for min depression. Det var med én ting for øje: at hjælpe dem
Derfra går sagen galt. Det mener advokat Jeanette Gjørret:
- Det er tydeligt, at kommunen her begynder at bygge en sag op, der skal underbygge en fortsat anbringelse. De lægger nærmest udelukkende vægt på de oplysninger, der tegner et billede af Sandie Hansen som uegnet mor.
Langeland Kommune indhenter blandt andet en gammel pensionssag fra 2005 - uden Sandie Hansens samtykke. Sagen er fyldt af forældede eller afkræftede oplysninger om hendes mentale helbred. Alligevel bruger kommunen de gamle diagnoser til at beskrive hendes evner som mor i den børnefaglige undersøgelse mere end 15 år senere. Og kommunens dokumenter ender med at danne grundlag for en tvangsanbringelse af drengene.
Det efterfølgende år kæmper Sandie Hansen for at få sine sønner hjem. Hun sender utallige klager om lovbrud og fejl i sagen til kommunens ledelse, men uden held.
- Magtesløsheden var næsten ikke til at holde ud. I de mørkeste stunder overvejede jeg at hoppe ud fra Langelandsbroen. Men jeg kunne ikke. Så ville jeg svigte mine børn, siger Sandie Hansens til TV2 Fyn.
Det er ikke pengene, der er det vigtige for mig. Det er erkendelsen af, at det, kommunen har udsat mine børn og mig for, ikke er i orden
I foråret 2022 begynder det nu nedlagte medie 24syv at afdække alvorlige fejl og lovbrud i en lang række børnesager fra Langeland. Sandie Hansens er den første sag, mediet bringer. Efter en flere kritiske artikler og undersøgelser af kommunens sagsbehandling, så beder Ankestyrelsen i november 2022 Langeland Kommune om at genåbne alle kommunens børnesager. De vurderer, at der stor risiko for, at de er fyldt med fejl og lovbrud.
En kritik, som er så usædvanlig, at lektor i socialret ved Juridisk Institut ved Aarhus Universitet, Eva Naur Jensen, dengang sagde til 24syv, at det var en af de "største socialretlige skandaler", hun har set i sin karriere.
- Nogle af de fejl, der er blevet begået, er så frygtelige, at de simpelthen ikke må forekomme i denne type af sager. En anbringelse er et alvorligt indgreb i et barns liv, og derfor er det så vigtigt, at sagerne belyses korrekt, siger hun til TV2 Fyn.
Her er de andre sager fra Langeland:
Blot en måned efter, at Ankestyrelsen beder Langeland Kommune genåbne deres børnesager, får Sandie Hansen endelig det opkald, hun har ventet på. Kommunen har læst hendes sag igennem igen. Nu vurderer de, at der ikke er et anbringelsesgrundlag. Drengene skal endelig hjem. Den. 22 december 2022 flytter de hjem i huset i Kirkeby.
Der er de endnu.
Men anbringelsen har ikke været uden konsekvenser for de to drenge, mener Sandie Hansen. Derfor har hun nu valgt at lægge sag an mod kommunen.
- Det er ikke pengene, der er det vigtige for mig. Det er erkendelsen af, at det, kommunen har udsat mine børn og mig for, ikke er i orden, siger hun til TV2 Fyn.
Retssagen starter på torsdag ved retten i Svendborg.
Familieafdelingen i Langeland Kommune har ikke ønsket at kommentere sagen.
Langelands borgmester Tonni Hansen, SF, havde givet tilsagn til TV 2 Fyn om at stille op til interview i forbindelse med, at retssagen starter torsdag. Men borgmesteren har ombestemt sig, og henviser nu i stedet til kommunens advokat.