Chefanklager: Ikke rimeligt at sigte for uagtsomt manddrab

Fyns Politis cehfanklager Jan Stick forklarer, hvorfor man frafalder sigtelsen for uagstsomt manddrab mod bilist.

Den 23-årige mand, som første juledag sidste år påkørte et ældre ægtepar og deres voksne søn, bliver ikke retsforfulgt.

Heller ikke selvom de tre døde af kvæstelserne efter ulykken.

- Vi har sigtet den pågældende for uagtsomt manddrab. Det skal man gøre, når man bliver afhørt til en sag, hvor tre mennesker er blevet slået ihjel i trafikken. Men efter den er blevet efterforsket grundigt og vurderet juridisk, så er vi nået frem til, at vi ikke kan lave en straffesag om uagtsomt manddrab mod bilisten. Det ville ikke være rimeligt, der er ikke tilstrækkeligt man kan bebrejde ham, sådan som påkørslen er sket, siger Jan Stick.

Jan Stick begrunder frafaldet af sigtelsen med, at bilisten som sådan ikke har foretaget sig noget, der trafikmæssigt er uansvarligt:

- Der har været meget mørkt på stedet, og han har lavet en almindelig overhaling, han har ikke kørt mere end han måtte, og fodgængerne har befundet sig ude i nærheden af midten af den vognbane, han skal ind i, og derfor er den forfærdelige påkørsel sket.

Uagtsomt manddrab

Påvirket af spiritus eller narko

Der skal en del til, inden man kan straffe nogen for uagtsomt manddrab, og hvis sigtelsen mod den 23-årige skulle have været opretholdt, skulle han have forbrudt sig mod flere love.

- Hvis det var sådan, at han havde været påvirket af spiritus eller narkotika eller have kørt væsentlig over den hastighed, man må køre med på stedet, så ville det med sikkerhed have medført en tiltale for uagtsomt manddrab. Men her har han kørt som enhver anden bilist ville køre i den situation, siger Jan Stick.

Sigtelse

Oversigt

    Oversigt