Få kvindelige komponister

Vi er vant til at se succesfulde kvinder i dansk musik. Så sent som i weekenden vandt MØ hele fire statuetter ved Danish Music Awards, og tidligere har Marie Key og Agnes Obel høstet adskillige stautetter.

Men kvinderne står ikke særlig stærkt, når det handler om at få penge fra musikrettigheder. Langt den meste musik bliver nemlig skrevet, komponeret og indspillet af mænd.

På Syddansk Musikkonservatorium er kun to ud af ni studerinde, der undervises i rytmisk komposition, kvinder.

Den skæve fordeling mellem mænd og kvinder fortsætter ude i musikbranchen. Ifølge Danmarks Statistik blev der sidste år uddelt godt 177 millioner kroner i rettighedsmidler til dem, der skrevet, komponeret og indspillet musik.

Men kun godt 26 millioner kroner går til kvinderne, eller kun omkring 15 procent.

- Det kommer bag på mig, at der er så stor forskel, siger docent og musiker på Syddansk Musikkonservatorium Erik Ørum von Spreckelsen.

Musik har været skrevet af mænd

Musikbranchen har traditionelt set været mandsdomineret, og Julie Elbrønd Strange kan mærke, at hun selv er mere forsigtig end sine mandlige kollegaer:

- Jeg er ikke så god til bare at sige nå, så søger jeg bare. Jeg vil gerne arbejde det hele meget i dybden, før jeg siger, vurder lige det her til nogle mennesker, der sidder på en pulje.

Men på konservatoriet ser man gerne flere kvinder, for ifølge Erik Ørum von Spreckelsen er de nøjagtig lige så dygtige som mænd.

- Og vi vil i hvert fald gøre vores til at få gjort dem til komponister, siger han.

Oversigt

    Oversigt