I det fynske folks tjeneste

Flere fortilfælde: Udvalg kan forhindre HCA-bog forlader Danmark

En sjælden H.C. Andersen billedbog blev tirsdag solgt til en ukendt udlænding. Der er dog stadig håb for, at bogen kan blive i Danmark.

Marie Henriques Billedbog - H.C. Andersen (1869) Foto: Bruun Rasmusens Auktionshus

Prisen blev 2,9 millioner kroner, da hammerslaget faldt onsdag eftermiddag hos Bruun Rasmussens auktionshus i København. Marie Henriques Billedbog fra 1869, der er skrevet af H.C. Andersen, blev solgt til en udlænding foran Odense Bys Museer, der havde det næsthøjeste bud.

Hvis køberen ønsker at føre bogen ud af Danmark, så skal vi have en ansøgning

Lene Hedegaard Johansen, juridisk rådgiver, Kulturværdiudvalget

Kulturskatte skal blive i Danmark
Men selvom auktionens højeste bud kom fra en udlænding - kan en særlig lov sørge for, at bogen ikke kommer uden for Danmark.

- Hvis køberen ønsker at føre bogen ud af Danmark, så skal vi have en ansøgning. Og den vil kulturværdiudvalget så behandle, siger Lene Hedegaard Johansen, der er juridisk rådgiver for Kulturværdiudvalget. Hun kan på nuværende tidspunkt ikke kommentere på, om der sat en proces i gang omkring Marie Henriques Billedbog.

Marie Henriques Billedbog - H.C. Andersen (1869) Foto: Bruun Rasmusens Auktionshus

Ifølge loven om sikring af kulturværdier handler om helt særlige kulturgenstande, som enten er fra før 1660, eller som har en værdi på 150.000 kroner og er ældre end 50 år. Det kan være kunstværker, oldsager, bøger, manuskripter eller musikinstrumenter.

Læs også H.C. Andersen billedbog solgt til udlandet for 2,9 millioner kroner

Det betyder, at køberen af den 150 år gamle billedbog fra den fynske forfatter måske ikke må flytte bogen uden for Danmark. Køberen skal nemlig ansøge det særlige udvalg under Kulturministeriet, hvis han/hun vil have bogen til at krydse den danske grænse.

  Foto: Pressefoto

Medlemmer fra de største kulturinstitutioner
Hvis den nye ejer af Marie Henriques Billedbog ønsker at få bogen uden for de danske grænser, så skal Kulturværdiudvalget under Kulturministeriet afgøre, om billedbogens kulturelle værdi er tilstrækkelig stor til at beholde bogen inden for landets grænser.

Læs også Følg buddene live: Sjælden H.C. Andersen-bog sat til salg

Kulturværdiudvalget består af repræsentanter fra blandt andet Nationalmuseet, Rigsarkivet og Statens Museum For Kunst. Repræsentanterne behandler ansøgninger sammen med fagpersoner - og i tilfælde af, at bogen bliver vurderet til at skulle blive i landet, så bliver den udenlandske køber kompenseret økonomisk.

Flere H.C. Andersen værker blev i Danmark
Det er på nuværende tidspunkt ikke til at vide, om Marie Henriques Billedbog af H.C. Andersen bliver i Danmark. Bogen er helt unik, da den er lavet specielt til Marie Henriques. Derfor findes der heller ikke andre eksemplarer i verden. Men hvis ansøgning om at flytte bogen ud af landet ender hos Kulturværdiudvalget, så er det ikke første gang, hvis bogen bliver forhindret i at forlade Danmark. 

Tidligere har udvalget forhindret, at værker af den fynske forfatter forlod Danmark. På Kulturværdiudvalgets hjemmeside kan man blandt andet set, at flere originale H.C. Andersen manuskripter - blandt andet skitsen til digtet Paa Ungdommens friske Rosenblad - er blevet "erhvervet" af kulturværdiudvalget. Derudover er også to originale breve fra Andersen blevet forhindret i komme ud af landet.