Fyn mest forurenet

471 steder på Fyn ligger der en giftgrund og truer drikkevandet. Det betyder, at Fyns Amt er det amt i Danmark der har den største trussel mod grundvandet.

Næsten 500 giftgrunde på Fyn

471 steder på Fyn ligger der en giftgrund og truer drikkevandet.
Det betyder, at Fyns Amt er det amt i Danmark der har den største trussel mod grundvandet.
Det viser en undersøgelse som Politiken Søndag har lavet.
I alt er der mere end 3500 giftgrunde i Danmark, og hvis amterne fortsætter oprydningen med samme fart som nu vil der gå omkring 100 år, før giftgrundene er blevet renset.
Giften stammer typisk fra renserier, maskinfabrikker og autoværksteder, og den kan have alvorlige konsekvenser for sundheden hos folk, der får forurenet drikkevand.

Truslen mod drikkevandet på Fyn er særlig stor, fordi det meste af undergrunden består af drikkevandsressourcer.
Formand for Trafik- og miljøudvalget i Fyns Amt, Carsten Abild (V) siger til Politiken at det er landspolitikerne, der prioriterer området for lavt.
Carsten Abild, der osse er medlem af Amtsrådsforeningens miljøudvalg, mener, at Folketinget burde afsætte en milliard kroner om året til oprydning af giftgrunde - eller fem gange så mange penge som nu.
Lizzi Andersen, der er afdelingsleder på DHI-institut for Vand og Miljø siger, at amterne sandsynligvis får sig en overraskelse, når de opdager, hvor meget større regningen for oprydning af giftgrunde bliver, hvis de venter.

Oversigt

    Oversigt