I det fynske folks tjeneste

Kommuner bryder loven for aktivering

1842 fynske dagpengemodtagere er ikke blevet tilbudt den aktivering, de lovmæssigt har krav på.

03:07

I alt 1842 fynboer har ikke fået den aktivering og uddannelse, som de havde krav på, da dagpengeperioden blev halveret.

1 af 2

De fynboere, der røg ud af dagpengesystemet i 2014 har i stor stil ikke modtaget de tilbud om aktivering og uddannelse, som de lovmæssigt havde krav på. 

I går kunne TV 2/FYN fortælle historien om, at Nyborg Kommune bryder loven for aktivering ifølge et notat fra Nyborg Jobcenter. Det viser sig nu, at det er tilfældet i alle fynske kommuner.

Ifølge den statslige hjemmeside, jobindsats.dk er 1842 fynske borgere blevet ramt af fejlen, der er begået af de fynske jobcentre. 

Hos 3F Østfyn ser man meget kritisk på den manglende aktivering.

- Det betyder jo, at man er ringere stillet. ..det er en katastrofe. Får man den virksomhedsrettede praktik, så kan det jo være, at en virksomhed får øje på en og gerne vil have dem på arbejdspladsen, siger han.

Sagen drejer sig om den gruppe af ufaglærte arbejsløse, der i 2014 fik deres dagpengeperiode forkortet med to år.

Som kompensation skulle de have haft 13 ugers aktivering og 8 ugers uddannelse, men notatet viser altså, at de fynske kommuner i stor stil har undladt at give kompensation til de berørte borgere. 

 

- Når der er en lovgivning, så er det op til dem, der sidder i jobcentrene og sætte sig ind i den og overholde den. Så det er for dårligt, siger Per Jespersen fra 3F Østfyn. 

Odense Kommune er blandt andet blevet forelagt tallene og vil undersøge sagen nærmere, da der kan ligge forskellige faktorer til grund for tallene på jobindsats.dk, oplyser de.

- Efter analysen kommenterer Odense Kommune gerne på baggrunden for de offentliggjorte tal, siger Søre Heide fra Beskæftigelses- og Socialforvaltningen.

Eksempelvis har 778 borgere i Odense ikke fået tilbudt aktiveringen. 

- Hvis der er borgere i Odense, der efterlyser en virksomhedsaktivering her og nu, så skal de endelig komme til os. Det vil vi hurtigt kunne etablere, oplyser koncernchef for job, siger Søren Heide fra Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune.

Ifølge Per Jespersen fra 3F er det uforståeligt, hvordan nogle borgere er blevet tilbudt aktivering, mens andre ikke er.

- Hvorfor der er nogen, der har fået aktivering og andre ikke, det er mig ubegribeligt, siger han. 

TV 2/FYN har også været i kontakt med Ærø Kommune, der afviser overfor os, at tallene fra Jobindsats.dk er korrekte. Jobcentrets interne tal giver således et andet resultat end den statslige hjemmeside. 

Vi følger sagens udvikling.

 

05:30 Luk video