En sen nattetime vidste OB-chef, at Andreas Alm skulle fyres - en måned senere blev det udført

Pokalnederlaget til 1. divisionsklubben FC Fredericia var dråben, der fik Andreas Alm fyret. Men allerede en måned inden vidste klubbens vicedirektør, at klubben skulle have en ny cheftræner.

Björn Wesström lignede en, der ikke forstod, hvad han sad og kiggede på. 

Ved siden af ham sad Steffen Nielsen og rystede på hovedet. 

OB’s fodbolddirektør og vicedirektør havde klemt sig ned i sæderne på stadionet i Fredericia, og her var de blevet vidne til en katastrofe i en i forvejen katastrofal efterårssæson. 

OB var i gang med at eskortere sig selv ud af pokalturneringen ved at være bagud 1-3 til 1. divisionsklubben FC Fredericia. 

OB-spillerne, trænere og ledelsen fik skældud efter Fredericia-kampen.
OB-spillerne, trænere og ledelsen fik skældud efter Fredericia-kampen.
Foto: TV 2 Fyn


Så da dommeren fløjtede kampen af, rejste de sig som de første på den langsidetribune, hvor de ellers igennem kampen måtte se en masse fredericianere hoppe op af sæderne og juble hele tre gange.

Et nyt lavpunkt i sæsonen var nået. Og det var kun den 1. november.

OB var sendt ud af pokalturneringen, og i Superligaen lå klubben nummer 10 med 12 point efter 13 kampe.

Det var kendsgerninger, som fik ledelsen umiddelbart efter kampen i Fredericia til at fyre cheftræner Andreas Alm. 

Men som man kan se i andet afsnit af TV 2 Fyns dokumentarserie "En gang Odense altid Odense", var det allerede en måned inden mareridtskampen i Fredericia planen, at klubben skulle skifte ud på cheftrænerposten.

Fyrer ikke for åben skærm

Nederlaget på hjemmebane til Lyngby i begyndelsen af oktober sendte OB i den værste krise i 25 år. Ikke siden 1998, da man med medaljeambitioner og profiler som Lars Høgh, Michael Hemmingsen, Morten Bisgaard og Stig Tøfting rykkede ned i 1. division, havde man skrabet så få point til sig.

Det konstaterede Steffen Nielsen også efter kampen. Han og Björn Wesström stod i mørket på Odense Atletikstadion og talte om, hvordan de nu skulle forholde sig til den krise, klubben var i.

- Vi lægger os ned. Vi har otte point efter 10 kampe, slog Steffen Nielsen fast.

Og så kom han selv med det spørgsmål, som journalisterne allerede havde stillet i flere dage, og som OB’s ledelse nu skulle have et godt svar på.

- Skal vi fyre Alm? Og der er det klart, at vi alle sammen er ramt af den her situation, men vi står ikke og fyrer vores cheftræner for åben skærm, sagde Steffen Nielsen til sig selv og Björn Wesström.

Steffen Nielsen og Björn Wesström evaluerer efter nederlaget til Lyngby.
Steffen Nielsen og Björn Wesström evaluerer efter nederlaget til Lyngby.
Foto: TV 2 Fyn

Et værktøj i værktøjskassen

Klokken et om natten efter Lyngby-kampen låste vicedirektøren sig ind på sit kontor i Ådalen.

Han fandt tuscher frem, gik op til tavlen og skrev resultatet af Lyngby-kampen ind i en tabel. Her stod også, hvordan sæsonens ni øvrige opgør var endt, og det var ikke ligefrem hyggelig aftenlæsning for Steffen Nielsen.

- Det er så ekstremt selvforstærkende at blive ved med at tabe og tabe og tabe, sagde han.

Steffen Nielsen skriver resultater ind på tavlen.
Steffen Nielsen skriver resultater ind på tavlen.
Foto: TV 2 Fyn


Og så fortalte han noget om cheftræner Andreas Alm, man ikke bare lige kan sige til de grådige journalister efter en kamp:

- Det er klart, at når vi taber fodboldkampe, og når vi taber fodboldkampe i sådan en grad, som vi har gjort i den her sæson, er der jo kun et værktøj i værktøjskassen. Og det er, at vi skal have fundet os en ny cheftræner. Og det er, fordi vi har fået 0,8 point per kamp. Det er det pointgennemsnit, man rykker ud af Superligaen med, sagde Steffen Nielsen.


Klasseforskel

Men fyringen lod vente på sig. 

I 11. runde tog OB højest overraskende til Farum og vandt. Så tog holdet til Herning og tabte knebent 1-2 til guldaspiranterne FC Midtjylland, inden det blev til 0-0 i Silkeborg. Og nu ventede den umiddelbart overkommelige opgave i pokalturneringen i Fredericia.

Steffen Nielsens forventninger var i hvert fald, at der var “klasseforskel” mellem OB’s superligahold og Fredericias 1. divisionsmandskab.

I omklædningsrummet inden kampen sagde Andreas Alm:

- Ingen arrogance. Ingen undskyldninger. Okay, aftale?

Men der gik kun syv minutter, og så var OB bagud. Efter 90 minutter stod der 3-1.

OB-capoen hoppede ned og skældte spillere, trænere og ledere ud.
OB-capoen hoppede ned og skældte spillere, trænere og ledere ud.
Foto: TV 2 Fyn


Alle andre på stadionet i Fredericia var taget hjem, men på endetribunen befandt nogle hundrede OB-fans sig, og nede på banen stod spillere, trænere og ledere, og de fik en ordentlig omgang voksenskældud. Det var en OB-capo, der var hoppet over hegnet til banen og råbte det, de fleste med blå-hvide striber tænkte.

- Det er ikke første år, det her sker. I 10-13 år har vi lidt, og vi står her fucking weekend efter weekend og kæmper. Hvor er vildskaben? Hvor er vildskaben? råbte han.

- Det er det logo hér. Det er det, der skal brænde inde i jer. Det er ikke for sjov, at I trækker de trøjer over hovedet. Det logo betyder fucking meget for os. Så det håber jeg kraftedeme også, at vi får at se, at det gør for jer. Fordi vi er så frustrerede lige nu.

Søren Krogh overtog cheftrænerposten efter fiaskoen i Fredericia.
Søren Krogh overtog cheftrænerposten efter fiaskoen i Fredericia.
Foto: TV 2 Fyn

Intet kommer nemt

Dagen efter gik OB’s hjemmeside ned. Fyringen af Andreas Alm blev annonceret klokken 10.27, og den trafik, den nyhed gav, kunne ob.dk ikke holde til. I bilen sad Steffen Nielsen og Björn Wesström og talte om Søren Krogh, der indtil i dag havde været assistenttræner, og som nu var blevet cheftræner.

- Søren kommer til at stå helt fremme nu, på forreste parket. Det er ham, de kommer til at dunke i beton, hvis resultaterne ikke er der, sagde Steffen Nielsen.

- Ja, det er en del af arbejdet, svarede Björn Wesström.

Til dagens træning tog Søren Krogh ordet. Han sagde, at dem, der nu troede, at alt var godt, og at problemet var den tidligere træner, skulle glemme det.

- Vi starter på en frisk, sagde han.

- Intet vil komme nemt til os nu. 

Oversigt

    Oversigt