I det fynske folks tjeneste

Hollænder bag fynsk spinateventyr

01:42

1 af 4

I nogle kæmpehaller i det sydlige Odense bliver en fjerdedel af verdens spinalfrø produceret. Hollænderen Henning van Veldhuizen har sat sig på en stor del af verdensmarkedet for frøproduktion.

Danmark har den helt rigtige lerjord, og et perfekt klima til dyrkning af frø. Derfor har firmaet Jensen Seeds stor succes med eksport af blandt andet pak choi kål til Japan og spinatfrø til hele verden.

- Vi har øget vores markedsandele og regner med at fortsætte væksten, siger direktør i Jensen Seeds, Henning van Veldhuizen.

Han kom til Danmarks for 25 år siden, og er nu direktør i Jensen Seeds. Udover den gode jord og et venligt klima, hænger virksomhedens succes også sammen med teknologiske fremskridt.

- Vi automatisere så meget som muligt. De danske lønninger er meget høje, og maskinerne kan gøre det både hurtigere og billigere, siger Henning van Veldhuizen.

Der er 17 ansatte i Jensen Seeds - heraf 12 i produktionen - og alligevel står den fynske virksomhed bag 25 procent af verdens spinatfrø. Hemmeligheden er, at frøene fra Fyn har en meget høj kvalitet takket være brug af avanceret teknologi.

- Vi har kamerastyrede maskiner til at luge ukrudt i markerne, og vi har maskiner der kan sortere ukrudtfrø og svamp fra de spirredygtige frø ved at kende forskel på farverne, siger Henning van Velduizen.

Jensen Seeds sender hvert år over 4000 tons frø til fortrinsvis Europa, USA og Asien.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.