I det fynske folks tjeneste

Lægeordineret heroin er en succes

Ifølge en rapport fra Sundshedsstyrelsen får heroinmisbrugere et bedre liv, når heroinen bliver ordineret.

02:24

1 af 2

Tina Hansen har gennem flere år været heroinmisbruger. To gange dagligt møder hun op i Grønlandsgade i Odense og får lægeordineret heroin.

- Jeg oplever det som noget godt og meget positivt i min tilværelse, siger hun.

I knap to år har Tina Hansen været en del af ordingen, og det har ændret hendes liv.

-Nu har jeg fået ro på, og jeg kan begynde at koncentrere mig om at få mig et liv og skabe mig en tilværelse. Det er sådan set det, det har gjort for mig, og det er det, jeg oplever hver dag.

I Odense er der 37 misbrugere med i ordningen, hvor det er staten, der betaler og udleverer heroinen til narkomanerne.

En ny rapport fra Sundhedsstyrrelsen viser, at ordingen har en meget positiv effekt på deres liv. Rapporten viser blandt andet, at flere af misbrugerne i ordningen laver mindre kriminellitet, at deres misbrug af hash og alkohol er faldet drastisk og færre af dem, som er med i ordningen, bor på gaden.

- Jeg synes jo, at det er rigtig gode takter. Det er rigtig glædeligt, at det ser ud til at være en succes med lægeordineret heroin, siger medlem af folketingets sundhedsudvalg Jane Heitmann (V).

Rådmand Peter Rahbæk Juel (S) er glad for at ordningens succes.

- Med de her gode erfaringen skal man ud vide målgruppen, så det er sådan at der er flere misbrugere, vi kan få hjulpet til at få stabiliseret deres liv, så de kan sætte kurs væk fra et kaotisk liv som misbruger, siger han.

Stadig nødvendigt med fixerum.

Ifølge Peter Rahbæk Juel kan denne ordning ikke gøre det alene. Tilbuddet med fixerum, som begynder til næste år i Odense, er stadig nødvendig.

Her skal narkomanerne selv medbringe deres stof, men kan tage det under ordnede forhold.

- Samtidig har vi også et behov for at have fixerum, fordi det kan forhindre at folk skal sidde i baggarde og andre steder, hvor de indtager deres stoffer til stor gene for naboer, siger Peter Rahbæk Juel.

Venstres Jane Heitmann mener, at succesen med læeordineret heroin netop viser, at fikserum er unødvendige.

- Vi skal ikke have fixerum, fordi det er bare en form for parkering af narkomaner. Det vi skal er at behandle vores narkomaner, og så lader det til, at det her forsøg med lægeordineret heroin, at det kan tegne til at blive en succes. Det skal vi glæde os over, men vi skal aldrig nogensoinde parkere vore narkomaner på noget pasivt som et fixrrum er, siger hun.

Tina Hansen håber, at flere misbrugere kan blive en del af ordningen med den lægeordinerede heroin.

- Det ville hjælpe dem meget mere og meget bedre til at se en fremtid, en måde at komme ud af det, siger hun.