I det fynske folks tjeneste

Længere til stemmelokalet

Der bliver færre valgsteder på Fyn til næste valg. Kommunernes anstrengte økonomi får politikerne til at nedlægge valgsteder i flere fynske kommuner.

02:12

1 af 2

I dag er der 24 valgsteder i Assens kommune, men på byrådsmødet onsdag besluttede et flertal af politikerne at skære antallet ned til 15.

Fx skal borgerne fra Helnæs ved næste valg stemme i Ebberup, og på Bågø skal de enten brevstemme eller selv sørge for at komme til Assens på valgdagen. Besparelsen for kommunen er på omkring 170.000 kroner.

- Det er et stort apparat at sætte i gang, og der skal bruges mange mennesker, og vi har brug for pengene andre steder, siger Assens borgmester Finn Brunse(S).

Dårlig signal

Det er ikke kun i Assens at valgstederne forsvinder. Før sidste valg skar Nordfyn det ned fra 21 til 13, og Svendborg fra 28 til 19. På Langeland blev antallet reduceret fra 14 til 10, og i Kerteminde fra 13 til 7. I Faaborg-Midtfyn overvejer byrådet netop nu at skære antallet af valgsteder ned fra 22 til 14, 10 eller fem.

Ude i landdistrikterne er man ikke glade for valgstedernes forsvinden.

- Det er et forkert signal at sende til udkantsområderne, og i forhold til et kommunalt budget, er det peanuts kommunen kan spare ved at nedlægge valgsteder, siger Steen Kjær, der er formand for landdistrikterne i Assens.

Frygter for valgdeltagelsen

Hvad de færre valgsteder betyder for stemmeprocenten ved ingen med sikkerhed.

- Vi har en meget høj valgdeltagelse i Danmark, og når man fjerner valgsteder, kan man frygte at valgdeltagelsen vil falde. Det bliver jo sværere for ældre, syge at komme til stemmelokalet, siger valgforsker Christian Elmelund-Præstekær.

Men politikene i Assens frygter ikke for valgdeltagelsen.

- I den gamle Vissenbjerg Kommune har man kun et valgsted, og her er stemmeprocenten lige så stor som i resten af Assens Kommune, argumenterer borgmester Finn Brunse.