Lokal frygt for centralisering

Regeringen er på vej med ændringer af støtten til landdistrikter, men lokale aktionsgrupper frygter mere centralisering og færre penge.

Siden 2007 er der blevet givet EU-støtte til landdistrikterne i et samarbejde mellem kommuner, regioner og lokale aktionsgrupper - forkortet LAG.

Den politiske aftale om støtteordningen udløber i år, og en ny ordning er ved at blive forhandlet på plads - gældende frem til 2020.

Region Syddanmark lægger op til at centralisere ordningen, så den ikke længere er lokalt forankret, og det bekymrer de lokale aktionsgrupper.

- Jeg vil sige, med udgangspunkt i de undersøgelser der er blevet lavet, hvor man viser at der er flere end 1000 arbejdspladser, der er blevet etableret de foregående år ude i landdistrikterne - og det er LAG'erne der har været med til at skabe dem - så vil jeg mene, at det er de lokale aktionsgrupper som skal styre det fremadrettet. Det er dem der ved hvor skoen trykker. Det gør man ikke i regionen eller på Christiansborg, siger Merethe Juul Thysen, der er LAG-koordinator i Middelfart og Svendborg.

Oversigt

    Oversigt