Meterhøje guder holder øje med natur og trafik

Niels-Erik H. von Øhlenschlæger præsenterede mandag sit seneste værk.

De stirrer. Nogle vil sige skuler. Andre vil måske vælge et udtryk som "holder øje med omgivelserne". Ligegyldigt hvad, så står de meterhøje gude-figurer og fanger enhver bevægelse foran dem. Hvis altså en træskulptur kan det.

- Da de gravede ud til Glisholm Sø, var jeg nysgerrig efter, hvad de fandt. Det var blandt andet gammel moseeg. Det inspirerede mig til disse skulpturer, fortæller kunstneren bag, Niels-Erik H. von Øhlenschlæger.

Niels-Erik H. von Øhlenschlæger har netop givet sine kunstværker en sidste gang linolie.
Niels-Erik H. von Øhlenschlæger har netop givet sine kunstværker en sidste gang linolie.

Vi er i Odense. I hele det sydøstlige område af byen, der i disse år bliver transformeret fra skov og marker til nyt supersygehus, og hvad der ellers alt bliver bygget på mark efter mark. Området er en del af Hollufgård Skulpturpark, og de tre guder indgår i en lang række skulpturer. Modsat de andre, der står nærmere bygningerne ved Hollufgård, er disse placeret tæt på motorvej og klods op af den blot to år gamle sø.

- Jeg blev inspireret af de menneskelignende figurer, man har fundet fra vores fortid. De stod ved søer og åer og vogtede. Derfor blev det til tre guder, der atter har rejst sig. De kigger opad, mod solen, for det er det eneste, der er uforandret i tusinder af år, siger kunstneren, der var halvandet år om at gøre træfigurerne klar.

- Træet er flåde-eg fra Fruens Bøg. Det var træ, der blev plantet, så den danske flåde ikke manglede eg til skibsbygning. De er nu et par hundrede år gamle og klar til brug, smiler Niels-Erik H. von Øhlenschlæger.

De over tre meter lange figurer står, som udgift, i fældning, tilvirkning og endelig placering. Odense Kommune har leveret træ og sat dem på plads, mens det er Nordea Fonden, der har betalt kunstneren 40.000 kroner for arbejdet.

- De kan vel stå her 200-300 år, gætter jeg på. Alt afhængig naturligvis af, hvad folk finder på, gætter den odenseanske kunstner.

Niels-Erik H. von Øhlenschlæger fortæller om sit seneste værk.

 

Oversigt

    Oversigt