Formand for fynske gymnasieelever: - Ministeren tror, vi er dovne

Ministerens syn på fravær gør elever demotiverede og stressede, mener Fabian Munkholm Davidsen, der er forperson for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning på Fyn. Ny undersøgelse viser, at gymnasieelever har fravær 9,1 procent af skoletiden.

Opdatering
Clock19. mar 2019, kl. 14:10
Opdateret med udtalelse fra formanden for Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø.
Clock19. mar 2019, kl. 15:39
Undervisningsministeriet har rettet deres tal for Mulernes Legatskole. Deres fraværsprocent er justeret fra 11,7 procent til 8 procent.

Fabian Munkholm Davidsen har ikke meget tilovers for tirsdagens omtale af fraværet blandt gymnasieelever.

- Tallet i sig selv giver ikke mening. Vi er nødt til at spørge os selv, hvorfor det forholder sig sådan, siger han.

quote Man får at vide, at ens indsats ikke er god nok, selvom man kæmper røven ud af bukserne, og så får man fraværstal smidt i hovedet. Måske skulle man i stedet spørge: Hvorfor?

Fabian Munkholm Davidsen, forperson, DGS Fyn

Han er én af de to forpersoner for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning på Fyn.

Selv går han i 3.g på Svendborg Gymnasium. Her viser gymnasiets egne tal, at eleverne har fysisk fravær 9,2 procent af skoletiden.

Men dét tal siger intet om baggrunden for fraværet, hvis man spørger elevorganisationens forperson.

- Vores elever er vildt engagerede både politisk og elevdemokratisk. Så det her skal vi ikke have smidt i hovedet, mener Fabian Munkholm Davidsen.

På landsplan viser Undervisningsministeriets gennemgang af danske gymnasiers fraværstal, at gymnasieelever er fraværende 9,1 procent af skoletiden.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Minister: Alarmklokkerne bør ringe

quote De første fraværstal viser, at omfanget af fravær bør få alarmklokkerne til at ringe mange steder

Undervisningsminister Merete Riisager (LA)

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er ikke imponeret over resultatet af undersøgelsen.

- De første fraværstal viser, at omfanget af fravær bør få alarmklokkerne til at ringe mange steder. Hver tredje gymnasiale institution har et gennemsnitligt fravær på over ti procent, udtaler hun i en pressemeddelelse.

For Fabian Munkholm Davidsen lyder Merete Riisagers udmelding lidt for bekendt.

- Ministeren har i lang tid sagt, at vi gymnasieelever er dovne, og at vi skal tage os sammen, siger han.

- Den negative måde at se tingene på gør, at eleverne bliver mere demotiverede og mere stressede. Man får at vide, at ens indsats ikke er god nok, selvom man kæmper røven ud af bukserne, og så får man fraværstal smidt i hovedet. Måske skulle man i stedet spørge: Hvorfor? Vi er nødt til at forholde os til grundlaget for tallene, siger Fabian Munkholm Davidsen.

I efteråret 2018 trådte en ny bekendtgørelse om fravær på ungdomsuddannelser i kraft. Det betød blandt andet, at elever nu får fuldt fravær for en undervisningstime, hvis de kommer for sent. Før kunne forsinkede elever få registreret 50 procent fravær.

Video: Bemærk besøgte Svendborg Gymnasium, da elever protesterede mod den nye ordning

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Formand for gymnasier: - Der er mere bag statistikkerne

De nye fraværsregler blev introduceret i oktober måned sidste år. Ifølge formanden for Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø, var udmeldingen dengang, at de nye regler ikke skulle føre til en rangering af de danske gymnasier.

Alligevel er undersøgelsen fra ministeriet akkompagneret af en liste over de tyve gymnasier, der har henholdsvis højest og lavest fraværsprocent.

Birgitte Vedersø, formand for Danske Gymnasier.
Birgitte Vedersø, formand for Danske Gymnasier.
Foto: Pressefoto / Danske Gymnasier

- Jeg er ikke sikker på, at en offentlig udskamning er den rigtige vej at gå, udtaler Birgitte Vedersø til Bemærk.

- Bag statistikkerne gemmer sig ofte en ung med problemer eller med sygdom. Jeg synes, det er ærgerligt, at ministeriets udmelding ikke giver plads til det i debatten.

Birgitte Vedersø mener allerede, at arbejdet med at nedbringe fraværet var i fuld gang.

- Vores undersøgelser frem til sidste år viste med al tydelighed, at fraværet var faldende. Det er vi med andre ord i fuld gang med at arbejde på, siger hun og fortsætter:

-  Når ministeriets beregninger er højere, skyldes det HF- og VUC-eleverne, der typisk har en højere fraværsprocent end elever på STX.

Ingen fynske skoler er i top ti over skolerne med højest fravær. Man skal derfor et godt stykke ned af ranglisten med mere end 180 skoler for at finde de fynske ungdomsuddannelser.

Først nede på plads nummer 27 dukker Odense Katedralskole op. Med gennemsnitligt 10,7 procents fravær har gymnasiets elever mest fravær på Fyn.

Oversigt

    Oversigt