Nyt spisekoncept: Orkestret betaler maden

Maden er gratis, til gengæld skal du fortælle din livshistorie. Det skal give input til en helt ny symfoni, når publikum bliver inviteret til fællesspisning.

Allerede ved indgangen kan gæsterne mærke, at det ikke er en sædvanlig middag, de skal deltage i.

- Hvad er du nysgerrig på i dit liv?

Komponist Andy Pape tager imod hver enkelt gæst og stiller det overrumplende spørgsmål. Svaret bliver skrevet på et stykke malertape, som folk får sat på brystkassen. Efterhånden som folk sætter sig ved bordene i restauranten 'Det Hvide Pakhus' i Faaborg, kan man se folks svar på brystkasserne. Det er omsat til udsagn, hvor der står 'Spørg mig om oplevelser', 'Spørg mig om slagteriet' eller 'Spørg mig om fremtiden'.

Det er en del af konceptet 'Musiske Rejser', hvor de hurtige har kunnet sikre sig billetter til en gratis aften med spisning og efterfølgende koncert. 

Det er turnéen Musiske Rejser med Odense Symfoniorkester, der kommer rundt på Fyn, og denne aften i Faaborg er den første. Publikum er godt klar over, at intet her i verden er gratis, så til gengæld for oplevelsen og maden skal de give noget af sig selv.

- Jeg skal jo fortælle og bidrage med inspiration til komponisten, siger Anne Sophie Bertelsen, der er mødt op som gæst. 

Og dét er netop kernen i arrangementet: Komponist Andy Pape skal indsamle historier.

- De historier skal jeg forvandle til en symfoni, forklarer han.

quote Folk vil rigtig gerne fortælle historier, men det er bare med at lave en god ramme for det.

Stinne Vium, Projektleder og kaospilot.

Som huskomponist ved Odense Symfoniorkester har han fået til opgave at skabe en ny symfoni, der afspejler fynboernes historier. Fortællingerne, der bliver udvekslet under spisefællesskabet, bliver optaget med små lydoptagere og skal bruges hjemme på Andy Papes arbejdsværelse. De skal blive til et nyt symfonisk værk, der får premiere i november 2018.

- Historier kan handle om kærlighed, ulykke eller dagligdag. Og alle de stemninger vil jeg mene, at man kan omsætte til musik. Det er klart, at musik ikke er et sprog, som når vi taler sammen, så det bliver ikke så præcist. Men alligevel kan overbringe en fornemmelse af en stemning, en begivenhed eller en voldsom hændelse i musik, siger Andy Pape.

Hjælp til at fortælle

Det er nok de færreste, der føler sig klar til at fortælle en helstøbt livshistorie til en fremmed person ved bordet, men kaospilot Stinne Vium er med for at hjælpe stemningen og processen frem.

Mellem retterne bliver gæsterne bedt om at deltage i små øvelser, der nærmest minder om speeddating. Man bliver bedt om at fortælle små historier om bestemte emner på rekordtid, og efterhånden er stemningen så afslappet, at det store øjeblik kommer.

- Tænk på en ting, der haft en betydning i jeres liv, siger hun til forsamlingen.

Gæsternes hukommelse og tanker bliver guidet til at indramme en bestemt situation, og så bliver de små lydoptagere tændt overalt ved bordene, hvor folk parvis fortæller deres historier til hinanden.

Stinne Vium hjælper gæsterne i gang med deres fortællinger.
Stinne Vium hjælper gæsterne i gang med deres fortællinger.
Foto: Lasse Beck Frost

- Man er nødt til at varme folk lidt op for at komme hen til et punkt, hvor de kan dele deres historier. Det har vi gjort med speeddaten og stillet nogle lidt andre spørgsmål, folk er vant til. Folk vil rigtig gerne fortælle historier, men det er bare med at lave en god ramme for det. Og det prøver vi så, blandt andet med maden, som altid er godt at samles om, siger Stinne Vium.

Rundt ved bordene kan man høre brudstykker af historier, hvor folk fortæller om store skift i livet, om familiemedlemmer, der er indlagt i udlandet, om at gå i forældrenes fodspor og om oplevelser, der har fået hårene til at rejse sig.

Komponisten er godt tilfreds.

- Jeg er vildt imponeret over, hvor åbne og energifyldte, folk har været med at fortælle historier og åbne sig overfor hinanden. Jeg er meget overvældet, siger Andy Pape.

Anne Sophie Bertelsen er nået til desserten efter fortællerunden.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så var det en smule angstprovokerende, men det var befriende. Og lidt grænseoverskridende, siger hun.

For Andy Pape handler det ikke kun om at skabe musik. Samtalen er ifølge ham også sund i sig selv.

- I denne verden, hvor vi er så bange for det fremmede og bange for at flytte os uden for vores iPads rækkevidde, så er det en fantastisk gave at få lov til at snakke med folk, som man ikke kender, mener han.

Efter spisningen bevæger forsamlingen sig til den nærliggende sal, hvor Odense Symfoniorkester afslutter aftenen med en koncert.

Andy Pape har fået lydoptagelserne med de mange historier med hjem i tasken. 

Herunder kan du se TV-indslag fra spisefællesskabet i Faaborg.

Et specielt spisefællesskab foregår i disse uger rundt om på Fyn. Odense Symfoniorkester vil gerne skabe ny og original musik, og det gør de ved at invitere fynboerne ud at spise. Orkestret giver middagen, hvis gæsterne til gengæld giver noget af sig selv.

 

Oversigt

    Oversigt