Odense Zoo gennem 75 år

-

-


Tigeren var så tam, at dyrepasserne kunne gå tur i snor med den

I 1930 åbnede Odense Zoo for første gang. Direktøren var Christian Jensen, som tidligere havde opdrættet høns, duer og fasaner i sin baghave i Læssøegade.

Interessen for Christian Jensens fugle var meget stor, og derfor besluttede han sig for at prøve at åbne en rigtig dyrehave i Odense langs åen ved Sønder Boulevard.

Fodring tilladt
På åbningsdagen kom der 5.620 gæster for at se på Christian Jensens dyr: to aber, en påfugl, et dådyr, et mulddyr, et antal skader samt nogle marsvin.
For direktør Christian Jensen var Odense Zoo en forretning, hvor der skulle tjenes penge til dyrenes foder og til indkøb af nye dyr. En trækketur på dyrehavens pony kostede 10 øre - og lidt ekstra hvis der skulle tages et billede af begivenheden.


De første årtier var der optrædende aber i Odense Zoo

Der var ikke noget, der hed "fodring forbudt", og i kiosken kunne der købes makaroni, pop corn og Bob?s hundekiks til aber, giraffer og elefanter  - eller måske en is til leoparden Musse, der elskede at slikke de runde ispinde i sig.

Børnecirkus
I 1947 opstod idéen til et børnecirkus, hvor byens børn optrådte sammen med havens dyr. Dresserede bjørne og chimpansere på cykel og på line. Børnecirkus trak tusindvis af gæster til - indtil dyreværnsloven satte en stopper for de optrædende vilde dyr og i 1982 lukkede børnecirkus ned.
Direktør Jensen udvidede Odense Zoo i 1948 og købte et stykke eng på den anden side af åen, hvor han etablerede et tivoli med karruseller, rutsjebane og en tribune med international optræden.

Det var en enorm succes, som trak folk til langvejs fra, og i en årrække blev det sagt, at Odense Zoo Tivoli var det mest besøgte forlystelsessted uden for hovedstaden København.


Engang lykkedes det for flodhesten at stikke af og tage en svømmetur i Odense Å

Datteren tog over
I 1950 døde direktør Christian Jensen i en alder af 50 år. Hans kone Kristine Jensen og datter Birthe overtog ansvaret for det efterhånden store foretagende og kørte det videre i tolv år, indtil 1962 hvor Fyns Tivoli blev solgt fra, så mor og datter kunne koncentrere om arbejdet med zoologisk have.

Op igennem 70?erne blev dyrehavens bure og anlæg efterhånden opfattet som trange og utidssvarende, men som privat Zoo kunne familien Jensen ikke få statstilskud til den renovering, der skulle til. Derfor besluttede mor og datter i 1980 at overdrage Odense Zoo til Odense by som selvejende institution.

Store udvidelser
I 1983 hvor Odense Zoo blev statsanerkendt fik dyrehaven samtidig ansat sin første zoolog, og i årene siden har dyrehavens vigtigste opgave i højere grad været formidling.

Der er i 90?erne blevet bygget store kostbare anlæg til chimpanser, tigre og løver, hvor dyrene kan udfolde deres naturlige adfærd.
Det største projekt Oceanium kostede 60 millioner kroner og tager publikum på en rejse gennem Sydamerika - fra regnskov i nord til polarkulde i syd. Undervejs møder man søkoen Henriette og hendes artsfæller, som boltrer sig i det kæmpestore akvarium.

Oversigt

    Oversigt