I det fynske folks tjeneste

Ølsensation: ægte fynsk humle på vej

De første 100 procent fynske øl er netop nu ved at blive brygget på lokal humle og lokal malt hos en brygger på Midtfyn. 3000 flasker af ægte fynsk humle kommer til salg i år.

01:33

1 af 3

Det har taget et par år at få ideen ført ud i livet. Men efter grundig forskning, udvælgelse af de bedste sorter og utallige prøvesmagninger er den første ladning øl brygget på fynsk humle og fynsk malt nu på vej.

- Det er i fuld gang med at gære og nu skal det bare modne, så vi får den helt rigtige fynske smag frem, siger mikrobrygger Claus Lund fra Stensbogaard Bryghus i Pederstrup på Midtfyn.

Hidtil har de danske bryggerier importeret humle fra blandt andet Tyskland og Tjekkiet, men et forskningsprojekt på forskningscenter Årslev har nu banet vej for produktion af fynsk humle.

- Vi har eksperimenteret med forskellige sorter, og har nu udvalgt to sorter, som vi anvender til brygnng. Den ene fandt vi i hegnet lige uden for bryggeriet og den anden stammer fra Birkum, fortæller Gitte Bjørn fra Forskningscenter Årslev.

Aroma og bitterhed forenet

Den lokale sort fra Pederstrup har en stærk aroma, mens humlen fra Birkum har den rigtige bitterhed. Tilsammen giver de to humler den helt rigtige smag til den første ægte fynske øl. Malten er dyrket af en lokal bondemand i Pederstrup.

- Vi har lavet nogle små bryg, og de er blevet smagt og testet grundigt af både smagseksperter og lokale brygmestre, og herefter er vi gået i gang med den første rigtige portion fynske øl, fortæller Claus Lund.

Etiketterne er klar, men brygmesteren vil ikke sætte dato på hvornår de første fynske øl bliver klar. Det skal vente til smagen er helt i top.

- Hvis det bliver en succes tror jeg der er et stort potentiale i fynsk humle. Mirkobryggerier lever af smagen, men kunderne efterspørger også den gode historie bag øllet, og det har en helt lokal øl masser af, siger Claus Lund.

Se Stensbogaard Bryghus hjemmeside