Fodbold-derby skæmmet af voldelige fans - nu tager fynsk betjent bladet fra munden

Ifølge René Haahr, som var på arbejde som betjent under søndagens fodbolduroligheder, kunne man have stoppet optøjerne meget tidligere.

Søndag endte opgøret mellem de to fodboldklubber FCK og Brøndby i kaos.

I kampens sidste minutter begyndte omkring 50-60 FCK-tilhængere at fyre fyrværkeri af og kaste ting mod kontrollørerne. Angrebene fortsatte, da kampklædte betjente løb ind på banen og hen til afsnittet, hvor det kom til direkte sammenstød mellem gruppen af tilhængere og politi.

Men optrinnet kunne være stoppet, hvis man bare havde brudt ind tidligere, mener René Haahr, der er betjent hos Fyns Politi og byrådskandidat for Venstre i Svendborg.

Ballade inden kampstart

I søndags var René Haahr udstationeret på Brøndby Stadion, og ifølge ham var der - allerede inden spillerne løb på grønsværen - problemer. 

- Allerede da gruppen af FCK-tilhængere går mod stadion, er der ballade. Blandt andet bliver der affyret noget fyrværkeri, og flere overskrider maskeringsforbuddet, fortæller René Haahr til TV 2.

Ifølge ham bliver problemerne meldt videre op i systemet, men tilbagemeldingen er, at man ikke skal gøre noget ved det.

Da optoget når frem til stadion, stopper uroen ikke. Her vælter ballademagerne et hegn og stormer ind på stadions udebaneafsnit, hvor de fortsætter med at kaste med ting. Men heller ikke her skrider politiet ind.

- Havde jeg været chef, havde jeg fået anholdt alle sammen, taget dem ud en ad gangen, sigtet dem for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen og bortvist dem med karantæne, siger René Haahr og tilføjer:

- Jeg ærgrer mig enormt meget over, at vi ikke skred ind her. Allerede her skulle vi have vist dem, hvor grænsen gik. På den måde kunne det være endt som en fredelig og god kamp for alle.

Ballade brød ud igen i de sidste minutter

Men i stedet endte kampen med, at den måtte afbrydes ved stillingen 1-0 til Brøndby i kampens overtid, fordi gruppen af ballademagere igen begyndte at kaste med ting og opføre sig truende. Mindst en kontrollant blev ramt af kasteskyts, som sendte ham i jorden, inden flere delinger af politifolk løb ind på banen og hen til udebaneafsnittet.

Heller ikke her greb politiet ind over for ballademagerne. En beslutning som politiet efterfølgende er blevet kritiseret for.

Vicepolitiinspektør ved Københavns Vestegns Politi, Brian Toftemann, har tidligere forklaret overfor TV 2, hvorfor politiet valgte at agere, som det gjorde, da urolighederne brød ud i slutningen af kampen.

- Vi ville undgå, at nogen af dem fra udebaneafsnittet, som tydeligt var voldelige, ikke kom over og fik fat i nogle af de publikummer, som stille og roligt havde siddet og set fodbold, siger han og understreger, at politiet ikke burde have reageret anderledes. Jeg står fuldstændig ved min beslutning.

Og ifølge René Haahr var beslutningen om ikke at gribe ind på daværende tidspunkt den rigtige.

- Det er svært at se, hvordan man skulle have gjort det anderledes på det tidspunkt. Hvis vi skulle have grebet ind til sidst, så ville der også være blevet fanget en masse uskyldige fodboldfans i det.

Vi skal statuere et eksempel

René Haahr har som politimand været med til flere lignende fodboldoptøjer, og han lægger ikke skjul på, at han er en frustreret betjent - og skattebetaler.

- Politiet bruger ressourcer på at rende rundt og være barnepiger for nogle utilpassede voldsbøller, som får lov til alt for meget. I stedet for at lade dem få så lang snor burde vi bryde ind langt tidligere og statuere et eksempel. Det er bare ikke i orden og står slet ikke til mål med, hvad vi ellers kunne bruge vores ressourcer på.

Vestegnens Politi: Det var den rette beslutning

Hos Københavns Vestegns Politi, som var den politikreds, der håndterede opgaven, afviser man over for TV 2 at kunne have gjort noget anderledes.

- René Haahr havde ikke det fulde billede af situationen, fordi han stod inde på stadion. Imens var der opstået ballade udenfor, og en gruppe på cirka 300 Brøndby-fans forsøgte at komme i slåskamp med FCK-tilhængere, og den situation måtte vi have styr på, siger politiinspektør ved Københavns Vestegns Politi, Mogens Lauridsen, som støtter 100 procent op om beslutningen om at koncentrere ressourcerne omkring uroen udenfor i stedet for at skride til anholdelse inde på stadion.

Flere personer er efterfølgende blevet identificeret ved hjælp af videomateriale og sigtet i forbindelse med optøjerne.

FCK forventer, at over 100 personer får karantæne til alle F.C. Københavns kampe både hjemme og ude. Det meddeler klubben i en pressemeddelelse torsdag.

- Det her er en meget, meget alvorlig sag for alle i F.C. København. Derfor er det afgørende for os at være hurtige, men også grundige og effektive i arbejdet med at finde de involverede. De skal have deres straf af os, og af politiet i de tilfælde, hvor det også er relevant, lyder det fra direktør Anders Hørsholt.

Oversigt

    Oversigt