SF slår fast: Betaling hos lægen skaber mere ulighed

Politisk ordfører i SF, Jonas Dahl, afviser blankt, at der skal indføres brugerbetaling hos lægen.

En lægeregning på mellem 75 og 150 kroner om måneden vil ramme fattige hårdt og øge uligheden.

Det mener SF's politiske ordfører Jonas Dahl, nu da samtlige af Venstres spidskandidater til regionsvalget ifølge Jyllands-Posten åbner op for betaling hos lægen.

- Vi ved, at det er de svageste grupper, der kommer til at tabe på det her. Det er et kæmpemæssigt skred, når vi samtidig ved, at de rigeste i vores samfund lever 10 år længere end den ufaglærte, siger Jonas Dahl og fortsætter:

- Vi skal bekæmpe social skævhed i Danmark i stedet for at øge uligheden, og det kommer vi til at gøre, hvis vi indfører brugerbetaling hos lægen.

I Venstre lægger man op til, at man kan skrue ned for egenbetalingen hos tandlægen og samtidig skrue op hos lægen. Men det er SF's politiske ordfører uenig i:

- Det nytter ikke noget at hælde regningen over på andre grupper. Den skævhed, der er i det danske sundhedsvæsen, bliver kun forstærket med øget brugerbetaling.

- Hvis man har brug for lægehjælp, skal man have det, uanset om man har penge eller ej, siger han.

Jonas Dahl understreger dog, at der er en udfordring med brugerbetaling ved tandlægebesøg, og det forsøger regeringen ifølge SF's politiske ordfører at løse ved at give socialt udsatte bedre adgang til tandlægehjælp.

Jens Stenbæk, der er Venstres spidskandidat i Region Sjælland, mener ikke, at det vil gå ud over ressourcesvage, hvis det skal koste penge at gå til lægen.

- Det kan sagtens lade sig gøre at indføre, uden at det kommer til at gå ud over de svageste grupper. Derfor er det et spor, som vi håber, at Folketinget på et tidspunkt vil forfølge, siger han til Jyllands-Posten.

Åbningen for ny brugerbetaling på sundhed vækker glæde hos De Konservatives formand, Lars Barfoed, der roser Venstres regionspolitikere.

- Det er dejligt at høre. Det er noget, vi har stået for længe, siger han til Jyllands-Posten.

Oversigt

    Oversigt