Syddanmark får fire akutsygehuse

Syddanskerne får i fremtiden fire akutsygehuse. Sådan ser det mest realistiske udfald af kampen om akutsygehuse med skadestuer ud nu kort før, at konsekvenser af ti forslag sendes til høring blandt borgere og fagfolk, skriver JydskeVestkysten lørdag.

Odense og Esbjerg vinder uanset det endelige udfald, men hvem taber? Aabenraa eller Sønderborg? Kolding eller Vejle? Og Svendborg? Det vides senest i december.

Når fire er mest realistisk, er det, fordi kun tre af ti forskellige forslag opfylder Sundhedsstyrelsens hovedkrav om, at et befolkningsunderlag på mindst 200.000 for et akutsygehus. De tre forslag bygger alle på fire akutsygehuse, men forskellige steder.

Men er det hele så afgjort? Bent Poulsen (V), næstformand i regionens akutudvalg:
- Absolut ikke. Men disse modeller har fokus på kvaliteten, som er meningen med hele den ny struktur, og opfylder bedst de mål, Sundhedsstyrelsen har sat op. Men der er også argumenter for andet. Vi vil gerne have dialogen med borgerne nu - åbent og sagligt, og her er meget dokumentationsmateriale, som kan bruges, siger han.

Svendsen vil ikke sætte tal på

Den anden hovedperson i kampen, Poul-Erik Svendsen (S), formand for akutudvalget, vil ikke sætte navne eller antal på, før høringen er slut den 3. september.

Poulsen vil godt sætte tal på:
- Vi står os bedst med fire på grund af manglen på speciallæger. Vælger vi fem eller seks, skal vi bruge 25-40 speciallæger flere. De koster 40-45 millioner ekstra, hvis vi overhovedet kan få dem. Kan vi ikke, skal vi bruge vikarer og første reservelæger, og så lever vi ikke op til den kvalitet, som er meningen med det hele. Det kan vi ikke være kendt over for borgerne.

Tre af ti modeller, men med forskellige af regionens store sygehuse ser lige nu mest realistiske ud i kampen om akutsygehuse med skadestuer:

1. Odense, Esbjerg, Vejle og Aabenraa. 2. Odense, Esbjerg, Vejle og Sønderborg. 3. Odense, Esbjerg, Kolding og Aabenraa.

I dag er der akutmodtagelse i mindre eller større grad på 14 sygehuse i Syddanmark.

Oversigt

    Oversigt