I det fynske folks tjeneste

Tog-drab giver ar på sjælen

Mandag, onsdag og torsdag sprang personer ud foran et tog på fynske jernbanestrækninger. For hver er de tre, der mistede livet fik en lokomotivfører uhelbredelige ar på sjælen.

01:58

Tre personer er blevet påkørt af tog på de fynske jernbaner i weekenden.

1 af 2

Birger Naver er en af der personer, der har oplevet en person blive knust under det tonstunge tog. Han har påkørt tre mennesker, mens han har stået med ansigtet direkte ud mod skinnerne i sit job som lokomotivfører. To af personerne sprang bevidst ud foran toget.

- Første gang var mit største problem, at jeg skulle være bøddel. Men det er jo ikke mig, der er bøddel, for det er toget, de bruger. Det tog noget tid, at komme ud over den tanke, fortæller Birger Naver, der stadig arbejder som lokomotivfører hos Statsbanerne.

Lokomotivførerne står sammen
DSB har oprettet et netværk, der skal hjælpe de uheldige lokomotivførere. Birger Naver er med i gruppen i kraft at sine erfaringer, og sit hverv som tillidsmand.

- Når vi har nogen, der har haft en påkørsel, så siger vi lige ud: Hvad fanden skete der lige der, for det er det eneste, der hjælper. At få det ud, uddyber Birger Naver.

Et råb om hjælp
Den seneste opgørelse af selvmord på de danske jernbaner er tilbage fra 2010. Dengang var der 23 personer, der mistede livet ved overlagt at lade sig påkøre af toget. Nu er der tre på en uge på Fyn, og der kan være tale om en makaber tendens.

- For nogle år tilbage var der en tysk Bundesliga-målmand, der tog sit eget liv ved at springe ud foran toget, og der kunne man efterfølgende se en stigning af selvmord ved udspring foran tog, fortæller Bo Andersen, der er statistiker ved Institut for Selvmordsforskning ved Syddansk Universitet.

Han har også en forklaring på, hvorfor nogle mennesker tager den skæbnesvangre beslutning.

- Nogen ser det som en hævn. Hvis de vil hævne sig på en ekskone eller eksmand. Nogen ser det også som et råb om hjælp.

I følge Birger Naver er der flere eksempler på, at lokomotivførere vælger at skifte job efter at have oplevet et selvmord. De kan ikke leve med frygten for at det sker igen.