Kopierede lærebøger ulovligt: Tre mænd dømt

Betinget fængsel til tre mænd, der ulovligt uploadede 198 lærebøger.

Tre mænd fra Odense og Tønder er idømt fire måneders betinget fængsel for ulovligt at have kopieret lærebøger og derefter solgt dem via hjemmesiden Lend Study. Det fortæller specialanklager fra anklagemyndigheden ved Fyns Politi Klaus Lauritsen.

- Jeg er tilfreds. Retten fulgte i store træk min påstand, siger han.

Ifølge anklageskriftet kunne man for 300 kroner tegne et abonnement for et semester og derved få adgang til bøgerne på hjemmesiden.

De tre mænd på henholdvis 26, 31 og 71 år blev dømt for brud på straffeloven ved kopiering af i alt 198 lærebøger.

- Lærebøgerne blev lagt ud på hjemmesiden, som en række personer kunne tilgå for at downloade og læse dem, forklarer anklageren.

For de to af de dømte bliver den betingede dom fulgt af et krav om samfundstjeneste, mens den er rent betinget for den sidste af hensyn til hans alder.

Der var desuden rejst et erstatningskrav mod mændene fra Rettighedsalliancen, men det blev udskudt til et civilt søgsmål. Retten til at bruge hjemmesiden Lend Study blev også konfiskeret i forbindelse med dommen.

Skader forlag og studerende
Piratkopiering har ifølge forlagsdirektøren hos Syddansk Universitetsforlag store konsekvenser.

- Hvis det breder sig, at lærebøger er noget, der bare er frit tilgængeligt eller bliver solgt som ulovlige kopier, vil det gøre, at forlagene har mindre incitament til at lave lærebøger. Og det vil være til skade både for forlagene og for de studerende, som vil miste muligheden for at for dansksprogede lærebøger, udtalte forlagsdirektør Martin Lindø Westeraaard fra Syddansk Universitetsforlag tidligere på ugen.

En af de dømte har oplyst over for TV 2/FYN, at de vil anke dommen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

    Oversigt