I det fynske folks tjeneste

Voldsom nedtur for kollektiv trafik

Næsten hver femte bus forsvinder på Fyn i år, og i landområderne er den kollektive trafik mange steder ved helt at forsvinde.

Den kollektive bustrafik har oplevet en dramatisk nedtur de seneste 10 år - og i år går det for alvor stærkt med forringelserne.

Fagbladet Ingeniøren har beregnet, at 17 procent af bustrafikken på Fyn bliver skåret væk i år. Især landområderne oplever forringelser af bustrafikken.

- Den traditionelle landbus med dens betjening af de mindre bysamfund er ved at blive udfaset, siger direktør i FynBus Carsten Hyldborg til bladet.

På Langeland nedlægger FynBus stort set al bustrafik, og kun fordi kommunen selv poster tre millioner kroner i driften, slipper øen med en halvering af den kollektive bustrafik.

- Nu bliver det endnu sværere at få ressourcestærke familier til at bosætte sig i yderområderne, hvis for eksempel teenagebørnene ikke kan tage bussen til skole eller til fritidsaktiviteter om eftermiddagen, siger bormester Bjarne Nielsen(V).

I følge FynBus skyldes forringelser en ændret prioritering hos regionerne, som har det overordnede ansvar for busdriften.

- Vi har oplevet, at regionspolitikerne foretager en klar prioritering af midlerne til bustrafik, der indebærer flere busser omkring de store byer, men til gengæld langt færre busser i landområderne, siger Carsten Hyldborg til Ingeniøren.