I det fynske folks tjeneste

Vores kæledyr er bakteriebomber

Kæledyr er de rene bakteriebomber som kan smitte mennesker med resistente bakterier. Årsagen er at dyr tit overbehandles med bredspektret antibiotika.

Kæledyr er de rene bakteriebomber som kan smitte mennesker med resistente bakterier. Årsagen er at dyr tit overbehandles med bredspektret antibiotika.

Det er ikke kun via fødevarer og fra produktionsdyr, vi kan få overført bakterier, der er resistente over for antibiotika. Vi kan også få dem fra vores kæledyr, som hunde og katte, som i stigende grad udvikler resistente bakterier.

Det er ifølge en række forskere et voksende problem, som tilmed er uoverskueligt, fordi vi, i modsætning til produktionsdyr, ikke har noget system, der overvåger udviklingen af resistente bakterier hos vores kæledyr. Det skriver Børsen FødevareSundhed.

Samtidig mener dyrlæger, at lovgivningen på området er med til at forværre resistensproblemet, fordi den ansporer til, at dyrlægerne skal give bredspektret antibiotika med indbygget risiko for resistens. De resistente bakterier gør, at vi ikke kan blive behandlet for en lang række sygdomme.

Professor og overlæge Hans Jørn Kolmos, Odense Universitetshospital, siger, at vi meget vel kan risikere, at vores kæledyr bliver et led i smittekæden i forhold til resistente bakterier.

- Man kan forestille sig en smittekæde, der går fra produktionsdyr til fødevarer og mennesker, og herfra til vores kæledyr som hund og kat. De kan på den måde bliver hjemmets depot for resistente bakterier, og det er et uhyggeligt scenarie, siger Hans Jørn Kolmos.

En af årsagerne til, at vores kæledyr smitter mennesker med resistente bakterier er, at der findes meget lidt antibiotika, udviklet til dyr. Derfor bliver de ofte overbehandlet med bredspektret antibiotika.