Enhedslisten: Super-lyntog skal stoppe i Ringsted

Regeringens time-togplan bliver udfordret af støttepartiet, der vil give sjællændere adgang til lyntogene.

Det kan blive svært for regeringen at leve op til planen om nye superlyntog, der skal sikre maksimalt en times transporttid mellem de største byer.

Forhandlingerne om togfonden begynder onsdag, og her møder Enhedslisten op med et krav om, at lyntoget også skal standse i Ringsted. Ellers bliver beboerne i Region Sjælland forbigået, mener trafikordfører Henning Hyllested.

- Det er en hel landsdel, man afskærer fra at stige på de nye tog. Hvis man kommer fra for eksempel Lolland-Falster skal man helt til København. Andre skal til Odense og skifte to gange, og det, synes vi, ikke er rimeligt, siger han til Ritzau.

Henning Hyllested peger på, at Ringsted er et naturligt trafikknudepunkt på Sjælland, og derfor er et naturligt stop for superlyntoget.

Han erkender dog, at det kan komme til at koste et par minutter, hvis toget skal standse i Ringsted - i stedet for at køre direkte fra København til Odense.

- I første omgang går vi efter, at man kan vinde de minutter andre steder på banen ved at opgradere den, så man kan køre endnu hurtigere andre steder.

- Men hvis det ikke kan lade sig gøre, kan vi godt leve med, at det tager et par minutter mere at komme til Odense, end planlagt. Vi vil ikke hænge os i en meget rigid plan, hvor det skal tage en time mellem de større byer, siger trafikordføreren.

Også det andet forligsparti, Dansk Folkeparti, møder op til forhandlingerne med konkrete krav, der kan lægge pres på køreplanen. Partiet er parat til at droppe en nye bro over Vejlefjord for at få råd til en linje til Billund.

Enhedslisten mener også, at det skal være muligt at tage offentlig transport til Billund Lufthavn.

- Vi vil dog advare mod, at det bliver en letbane. Det skal være en jernbane, og vi synes, at det er godt, at en stor lufthavn som Billund Lufthavn får forbindelse til banenettet, lyder det fra Henning Hyllested.

Enhedslisten møder også op med krav om, at flere regionale toglinjer i Jylland bliver opgraderet, så togpassagerer også kan komme hurtigere frem i andre dele af landet.