Fynsk fjerkrækød fyldt med bakterier

I 6 ud af 10 tilfælde indeholder fjerkræ købt på Fyn bakterien campylobacter. Det viser en undersøgelse fra Fødevareregion Fyn. Samtidige bliver flere danskere end nogensinde før syge af Campylobackter, der nu har overhalet salmonella-bakterien i udbredelse.

-

I 6 ud af 10 tilfælde indeholder fjerkræ købt på Fyn bakterien campylobacter. Det viser en undersøgelse fra Fødevareregion Fyn. Samtidige bliver flere danskere end nogensinde før syge af Campylobackter-bakterien, der nu har overhalet salmonella-bakterien i udbredelse.


Bakterie i vækst


Sidste år blev der registreret 4400 tilfælde af danskere der blev syge på grund af campylobacter. Det er det højeste antal nogensinde, og det reelle sygdomstal er formentlig 10-15 gange højere, da mange mennesker aldrig går til lægen med deres sygdomssymptomer. På Fyn blev der registreret 453 tilfælde af sygdom efter campylobacter.


\"Det viser, at vi ikke har styr på denne bakterie. Denne trives i fjerkræ, og vi er ikke gode nok til at genemstege vores kød, så vi dræber bakterien,\" siger laboratoriechef Flemming Boisen fra Fødevareregion Fyn.


Bakterier i 6 ud 10 tilfælde


Undersøgelsen fra Fødevareregion Fyn viser også, at campylobackter findes i 59 procent af det nedkølede fjerkræ og i 18 procent af de frosne fjerkræ.


For raske mennesker er campylobacter ikke farlig, men den er særdeles ubehagelig. Symptomerne er opkastning, diarre og ledsmerter. I de værste tilfælde kan bakterien give blodig diare.


Grillhygiejne er vigtig


De fleste sygdomstilfælde bliver registreret om sommeren, hvor mange danskere griller. Derfor råder Fødevareregion Fyn til omhyggelig hygiejne ved grillstegning.



  • Gennemstege alt hakket kød og fjerkrækød, kødsaften må ikke være lyserød
  • Undgå rå kødsaft på færdigtilberedt mad
  • Hold råt kød og fjerkrækød helt adskilt fra færdiggrillet kød.
  • Bruge to grilltænger, to sæt fade eller spækbrætter, det ene sæt til råt kød, det andet sæt til færdig mad.

Oversigt

    Oversigt