Omstridt togsag: Minister afviser løftebrud om IC-stop

IC-togene stopper ikke på Langeskov Station til 70 millioner kroner, siger transportminister Magnus Heunicke.

Transportminister Magnus Heunicke (S) slår fast, at han ikke løber fra en aftale, når han accepterer, at DSB ikke vil bruge den nye togstation i Langeskov på strækningen mellem Odense og Nyborg til IC-tog.

Tirsdag var han indkaldt til et samråd i Folketingets Transportudvalg på foranledning af en række Venstre-politikere, som mener, at ministeren løber fra en klokkeklar aftale.

Blandt andet den tidligere transportminister Hans Christian Schmidt (V) mener, at Langeskov Station, som snart er færdigbygget til en værdi af omkring 70 millioner kroner, var påtænkt til at være et stop for IC-tog.

- Det står ikke i forligsteksten, og forligsteksten er den, jeg arbejder ud fra. Der står ikke et ord om, hvilken betjening der skal være på stationen, siger Heunicke.

Ministeren henviser til en politisk aftale fra 2010.

Selvsamme år lovede den daværende transportminister - netop Hans Christian Schmidt - at IC3-togene ville stoppe på stationen.

Dette står dog ikke sort på hvidt i forligsteksten. Men det holder ikke, mener Hans Christian Schmidt.

- At forestille sig at skrive ind i aftalen, at der skal holde IC-tog på en IC-station, er unødvendigt. En aftale er en aftale. Et ord er et ord, lyder det fra Hans Christian Schmidt.

Sagen om Langeskov Station har længe været et samtaleemne på Fyn, men tidligere på måneden blev de landsdækkende medier også opmærksom på sagen.

Det skete, fordi Heunicke og hans særlige rådgiver verbalt overfaldt en TV2 Fyn-journalist, som stillede spørgsmål til ministeren om stationen. Den uheldige episode har Heunicke efterfølgende undskyldt.

En tredje transportminister, Henrik Dam Kristensen (S), sagde i 2011 i et svar til transportudvalget på spørgsmålet om, hvorvidt stationen kunne bruges som stop for regionaltog, at "Langeskov Station tænkes derimod betjent med IC-tog".

Den udmelding har også været med til at skabe strid om stationens funktion.

DSB har vurderet, at passagergrundlaget i Langeskov ikke er tilstrækkeligt til at retfærdiggøre en IC-betjening. DSB vil i stedet for køre med regionaltog mellem Odense og Nyborg med stop i Langeskov.

Foruden Venstre ønsker DF, Liberal Alliance, De Konservative og SF et IC-stop på stationen.

Efter planen står stationen færdig i september i år.