I det fynske folks tjeneste

Efter lang debat: Havneplan endelig vedtaget

Efter en årelang debat er planerne for udviklingen af havnen i Kerteminde faldet på plads.

Konkret vil Kerteminde med den nye havneplan blandt andet få 119 nye boliger, et turistkontor og et bibliotek. Foto: Ole Holbech

På byrådsmødet torsdag aften vedtog et flertal på 20 ud af 25 byrådsmedlemmer en helhedsplan for udviklingen af Kerteminde havn. Bag beslutninger står Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre.

- Det er jeg meget tilfreds med og stolt over. Det er et klart signal om, at der er en stærk politisk drivkraft, der vil udvikling i Kerteminde, siger borgmester Kasper Ejsing Olesen (A) i en pressemeddelelse.

Konkret vil Kerteminde med den nye havneplan blandt andet få 119 nye boliger, et turistkontor og et bibliotek.

Derudover skal den nuværende busterminal rykkes hen til den store plads, hvor bådene i dag bliver opbevaret på land. 

- Vi har meget store forblæste attraktive arealer i Kerteminde, der ligger uudnyttet hen. Der er et stort behov for at udvikle Kerteminde som by og for at binde den gamle købstad sammen med havnen, så byen bliver endnu mere attraktiv for byens borgere, besøgende og erhvervslivet, siger viceborgmester, Hans Luunbjerg (V).

Læs også Havneplaner på plads: Nye boliger, bibliotek og busterminal på vej

Planen er udarbejdet med afsæt i en politiske aftale om udviklingen af Kerteminde Havn fra juni 2018, samt i en Kulturarvsmasterplan udarbejdet af Østfyns Museer.

- Med afsæt i kulturarven står vi med en unik havneudvikling. Kertemindes havneudvikling. Det bliver en havneudvikling, der skiller sig positivt ud fra andre havneudviklinger, vi kender. Og netop derfor lykkedes den, siger borgmester, Kasper Ejsing Olesen.

02:15

Du kan se indslag fra TV 2/Fyn søndag om de nye havneplaner her.

Luk video

 

Havneplanen

Planen omfatter Strandkilen, Nordre Havnekaj og et område nord for Grønlandsgade, og bygger på følgende bærende principper:

  • De nye bebyggelser skal respektere byens historiske bebyggelsesmønstre.
  • De nye bebyggelsers udformning og dimensionering må ikke svække opfattelsen af det historiske centrum - den høje by på 3-4 etager - som er byens kerne og ansigt udadtil. Derfor skal de alene opføres i 1½ - 2½ etager.
  • Arkitektonisk skal traditionen med røde vingeteglstens-saddeltage videreføres med mulighed for havnerelaterede sorte tage på havnearealerne.
  • Bebyggelsen opføres som i rækker af små facadeopdelte huse, der opleves forskellige, men med et fælles præg – ligesom det kendes fra Fiskergade og Havnegade.
  • Traditionen med offentligt tilgængelige slipper, stier og bagveje gennem karréer skal respekteres og prioriteres.
  • Bebyggelsen skal sikre inviterende offentlig tilgængelighed på havnearealerne.
  • Byggerierne skal respektere hensyn til social, økonomisk og grøn bæredygtighed.
  • Der skal være bopælspligt i de nye byggerier.
  • Realiseringen af planen skal som minimum være neutral i forhold til kommunens budgetter.

Kilde: Kerteminde Kommune