Her er mester overflødig: Rasmus og de andre lærlinge bestemmer alt

Lærlingene er selv entrepriseledere og styrer økonomien på et af de huse, de er med til at renovere i Middelfart

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hus nummer 100 på Lillebæltsvænget i Middelfart er noget særligt. Her er det nemlig lærlingene, der styrer det hele. De har muret og isoleret det og har selv stået for at planlægge hele processen.

- Det er fedt. Det er dejligt at få lidt ansvar, siger Rasmus Hansen, der er lærling hos Hans Jørgensen & Søn. Virksomheden er hovedentreprenør på Civicas store renovering og helhedsplan for de 87 boliger på Lillebæltsvænget i Middelfart.

Lærlinge styrer 

Civica stillede som krav, at 12 procent af de timelønnede på pladsen skulle være lærlinge eller praktikanter. Ideen er at tage ansvar for at sikre faglært arbejdskraft til fremtidens byggerier.

quote -Det er fedt at få lov til at prøve at se, hvordan det hele egentligt hænger sammen, siger Mads Vestergaard

Mads Vestergaard, lærling, Hans Jørgensen & Søn. 

Entreprenøren byggede så lærlingeprojektet på. Projektet går ud på, at seks af virksomhedens tømrer- og murerlærlinge sammen med en lærling fra VVS/blik og praktikant fra nedbrydningen selvstændigt står for hele renoveringen af en af boligerne.

- Vi forsøger at motivere dem, for vi skal gøre noget ekstra for at tiltrække lærlinge. Vi kommer til at mangle dem i fremtiden, og det her kan være med til at gøre dem stolte af at være håndværkere, siger koncerndirektør Claus Larsen. 

Lærlingenes egen byggeplads

Det betyder, at lærlingene er opgraderet til entrepriseledere, som selv står for at gennemføre alle elementer fra opstart til aflevering herunder planlægning, materialebestilling, økonomistyring, kvalitetssikring, og hvad der ellers er af opgaver og udfordringer på en renoveringsopgave. 

- Det er fedt at få lov til at prøve at se, hvordan det hele egentligt hænger sammen, siger Mads Vestergaard, der har været med til at renovere lærlingehuset.

Lærlingene er typisk omkring to år inde i deres læretid og har dermed en god portion viden til at kunne løse opgaven. Derudover sørger byggeledelsen sammen med de erfarne svende for, at de får den rådgivning og sparring, de har brug for.

Seks tømrer-og murerlærlinge har selv fået ansvar for at lede entreprisen på et hus, de er med til at renovere.
Seks tømrer-og murerlærlinge har selv fået ansvar for at lede entreprisen på et hus, de er med til at renovere.

Vokser med ansvar

Idéen til projektet er opstået hos entrepriseleder i Hans Jørgensen & Søn Entreprenører A/S. Kasper Bay ville give de lærlinge, der var parat til det, et større ansvar. Han så derfor en oplagt mulighed i at tage et af husene ud af den samlede renoveringsplan, for at lade huset fungere som en lille og overskuelig byggeplads.

Forslaget blev forelagt bygherre, som var med på projektet. Lærlingene tog hul på renoveringen i uge 1, og har brugt en uge på at mure og isolere. De har afleveret i uge 7 helt efter planen. Ifølge Kasper Bay er projektet en kæmpe succes, og lærlingene har klaret det over al forventning.

- Vores lærlinge har gennem projektet fået en større forståelse for de forskellige trin i renoveringsprocessen, og på den måde er de blevet bedre til at samarbejde med andre faggrupper i stedet for kun at koncentrere sig om deres egne opgaver. Jeg kan tydeligt mærke, at deres motivation er øget ved at have fået så stort et ansvar, og jeg er utrolig stolt af dem alle, siger Kasper Bay.

Resultaterne fra projektet betyder, at virksomheden også fremover vil lave lignende tiltag på udvalgte projekter. Det gør de, fordi lærlingene vokser med det større ansvar, og de får nogle kompetencer, som de ikke ellers ville have fået.

 

 

Oversigt

    Oversigt