I det fynske folks tjeneste

To mænd tiltalt: Stjal for millioner fra 30 skoler

En række højskoler og efterskoler - heraf tre på Fyn - var i 2018 udsat for tyveri, hvor gerningsmændene stjal computere, telefoner og andre værdigenstande.

Brenderup Højskole, Hjemly Idrætsefterskole ved Ringe samt Tommerup Efterskole var blandt 30 vestdanske høj- og efterskoler, der i 2018 fik stjålet bærbare computere. Nu er de formodede gerningsmænd fanget. Foto: Alexander Aagaard

To 25-årige mænd fra Aarhus er tiltalt for at have stjålet værdier for omkring to millioner kroner fra 30 forskellige skoler i Jylland og på Fyn. Tyverierne er gået ud over flere end 200 elever. 

I tre af tilfældene gik tyverierne ud over fynske skoler. 

De ramte skoler er Brenderup Højskole, Hjemly Idrætsefterskole ved Ringe samt Tommerup Efterskole. I alle tilfælde var målet det samme for tyvene.

- Gerningsmændene stjal bærbare computere i alle tre tilfælde, fortæller Jhin Lee, der er anklager ved Østjyllands Politi.

Første tyveri på det lange anklageskrift er et tyveri begået den 5. januar på en efterskole i Bjerringbro. Her stjal gerningsmændene ni bærbare computere og andet elektronisk udstyr til en værdi på i alt 40.000 kroner. 

Samme mønster fulgte gerningsmændene de næste måneder ved flere lignende indbrud på jyske efterskoler.

Største udbytte fik tyvene i Bramming den 13. marts, hvor de slap af sted med 42 bærbare og en PlayStation til i alt 362.000 kroner.

 

Læs også Skud mod biltyve Efter voldsomt tyveri af Audi er 33-årig fængslet

 

Anholdt

12. juni blev de to 25-årige mænd anholdt for tyveriet. Det skete, efter at en elev opdagede en mand, der sneg sig rundt på en efterskole i Hammerum ved Herning.

Kort efter konstaterede skolen, at der var stjålet flere computere og trådløse høretelefoner. En patrulje tog til området og fandt ved Århusvej ved Silkeborg to mænd i en bil nær en skov.

Gemt i skoven lå de stjålne ting fra efterskolen, og politiet anholdt de to mænd, der nu er blevet tiltalt.

Efterforskerne har siden kædet de to personer sammen med tyverier på i alt 30 efterskoler til en samlet værdi af omkring to millioner kroner. 

- Der er tale om organiseret og planlagt tyveri, hvor man bevidst er gået efter bærbare computere. Vores efterforskning tyder desuden på, at det stjålne ganske hurtigt er forsvundet ud af landet, siger anklager i sagen, Jhin Lee.

Sagen mod de to mænd begynder 25. januar. Mændene nægter sig skyldige i anklagerne.

 

Læs også Tre unge mænd anholdt - havde bilen propfyldt med stjålet fyrværkeri