I det fynske folks tjeneste

Storebæltsfærge bliver kulturfærge i Nyborg

Den tidligere Storebælts-færge M/F Broen skal indgå i fortællingen om Nyborgs kulturarv. Færgen skal sættes i tørdok ved det gamle færgeleje i Nyborg Inderhavn.

Foto: Nyborg Kommune

Siden foråret sidste år har Nyborg Kommune og Østfyns Museer arbejdet med projektet ”M/F Broen – fra Storebæltsfærge til kulturfærge i Nyborg”.  Formålet er at bevare et stykke enestående færgehistorie og maritim kulturarv i Nyborg og samtidig udvikle den gamle Storebæltsfærge til en aktiv kulturfærge i havnen.

Økonomiudvalget har mandag aften besluttet af anbefale projektet. Nu skal forslaget drøftes på et borgermøde den 22. september og endeligt vedtages på et byrådsmøde den 11. oktober 2016.

- ”Broen” skal være en central brik i fortællingen om Nyborg som infrastrukturelt knudepunkt i 1000 år – og udgør et vigtigt bidrag til alle de tre spor ”Vejen”, ”Sværdet” og ”Ånden” i det store kulturarvsprojekt ”Nyborg – Danmarks Riges Hjerte”, som skal gøre Nyborg Slot og by til en værdig kandidat til UNESCOs verdensarvsliste. Som sådan hænger færgeprojektet også sammen med det igangværende projekt om restaurering og modernisering af Nyborg Slot, skriver Nyborg Kommune i en pressemeddelelse.

Omkostningerne ved at have ”Broen” liggende i vand er meget store. Derfor skal er arbejdes på en løsning, hvor færgen placeres i en tørdok. Tørdokken skal etableres på vestsiden af Kongens Skibsbro.

Anlægssummen er på 45-50 millioner kroner, som skal skaffes ved fondsbevillinger.
 

  Foto: Nyborg Kommune

 

Fakta om M/F Broen

  • ”M/F Broen” blev bygget på Frederikshavn værft fra 1951, og året efter blev Danmarks – på det tidspunkt – største bilfærge indsat på ruten mellem Nyborg og Korsør.
  • ”Broen” skulle være en ”gyngende bro”, som skulle sikre en effektiv afvikling af trafikken og komme de lange bilkøer og ventetider til livs.
  • Forventningerne var store, men den enorme vækst i biltrafikken gjorde del helt umuligt at følge med, og i 1957 flyttede bilfærgerne til Knudshoved.
  • ”Broen” flyttede med, men var allerede for lille. Fra 1966-92 sejlede den på Århus-Samsø-Kalundborg-overfarten.
  • Færgen kom aldrig til ophugning, fordi driftige erhvervsfolk så muligheder i den som restaurations- og diskoteksfærge.