16-årige Amalie fortalte hele Danmark dét, hun skammede sig over i flere år: - Jeg tror, at had bunder i uvidenhed

Amalie Kristine Bull Christensen fra Odense trådte ind foran hele Danmark i talentshowet "X Factor" og fortalte ærligt om den skam, hun har følt over ikke at være tilpas i den krop, hun blev født i. Det har fået en meget blandet modtagelse i stuerne, oplever hun.

Forestil dig at fortælle hele Danmark din mest personlige historie.

Det gjorde 16-årige Amalie Kristine Bull Christensen fra Odense, da hun trådte ind på "X Factor"-krydset. 

Inde foran de tre dommere - og resten af Danmark - fortalte hun om, hvordan hun gennem årevis ikke følte sig tilpas i den krop, hun var født i.

- Reaktionerne har været meget blandede. Folk har skrevet til mig privat og fortalt, at det inspirerede dem til at være dem selv fuldstændigt. Men der er også folk, der har skrevet ting på Facebook og Youtube, som har været helt hul i hovedet.

Vi vender tilbage til 2022 om lidt. Men lad os først lige spole tiden tilbage.

Du kan se hele Bemærks interview med Amalie i videoen i bunden af artiklen.

Turde næsten ikke få 'Amalie' over sine læber

I 2005 blev der født en dreng.

- Det var mig. Men med årene kunne jeg mærke, at det feminine fyldte mere og mere. 

Det gjorde det svært at passe ind i et samfund bygget op om 'dreng' og 'pige', fortæller Amalie Kristine Bull Christensen. Kasser som drengetøj og pigetøj, og hvilke smykker der passede til hvilket køn.

- Jeg havde en virkelig stor skamfølelse over ikke at føle mig tilpas i min egen krop.

På et tidspunkt blev det med Amalies egne ord 'bare for meget'. Og så sprang hun ud som transkønnet. 

Amilie blev født som dreng i 2005 blev der født en dreng.
Amilie blev født som dreng i 2005 blev der født en dreng.
Foto: Ida Alstrup Klausen

- Om 40 år er der også noget nyt, jeg skal forholde mig til

Det har givet blandede reaktioner at stå frem med sin personlige historie på landsdækkende TV. Mange har skrevet søde beskeder privat til Amalie om, hvad hendes sang og historie betød for dem.

- Men jeg har også opdaget, at der er mange mennesker, som føler sig helt overfuset af alle de mennesker, der pludselig står frem. At der 'er regnbuer over det hele'.

Hun fortæller sin historie åbent for at informere. For hun er overbevist om, at had i bund og grund handler om uvidenhed. 

- Om 40 år er der nok også noget nyt, jeg skal forholde mig til. Hvor jeg vil tænke "Gud, det havde jeg aldrig troet skulle fylde så meget". Men sådan er det bare. Mennesker gror, og samfundet gror.

- Man vågner ikke og tænker: "Nå ja, du havde ret"

Er man som forælder eller på anden måde tæt på en person, der går med nogle af de samme tanker, som Amalie voksede op i, så har hun et vigtigt budskab:

- Du kan ikke stoppe personen i at være sig selv. For hvis du kaster mere skyld og skam over på personen over ikke at være tilpas i sin krop, så vågner personen ikke på magisk vis næste morgen og tænker: "Nå ja, du havde ret". 

Det handler om at støtte og tage personen alvorligt. 

- Og hvis det nu viser sig om nogle år, at det var noget andet, så vil du stadig blive husket som en person, der hjalp i den her tid – og ikke kun var modstand, siger hun.

Her kan du se hele Bemærks interview med Amalie Kristine Bull Christensen, der også gav et par numre ved lejligheden: