Fredet skov og flagermus har drillet Novo Nordisk-byggeri

Onsdag og torsdag får offentligheden kendskab til Novo Nordisks planer i Odense. Miljø-, lokal- og kommuneplaner skal behandles i to politiske udvalg. TV 2 Fyn har set på nogle af knasterne ved at få to Novo Nordisk-fabrikker på plads.

Hvor mange skal arbejde hos Novo Nordisk i Odense? Hvad skal de lave? Hvad med trafikken til og fra fabrikken, hvordan med flagermus og fredskove i området, skal Novo Nordisk bruge grøn strøm ligesom Meta, og hvor mange fabrikker taler man egentlig om?

Spørgsmålene er mange, inden medicinalgiganten rykker ind i Odense.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået i korrespondancen mellem Odense Kommune og Novo Nordisk, siden de to parter gik i seriøse forhandlinger om et gigantisk byggeri på en 84 hektar stor grund i Tietgenbyen i det sydøstlige Odense.

Aktindsigten rækker frem til medio september, så det er ikke alle hemmeligheder fra den langvarige proces, TV 2 Fyn kan afsløre.

Onsdag får Klima- og Miljøudvalget i Odense imidlertid et rigtig godt overblik over, hvilket miljøaftryk, Novo Nordisk forventes at efterlade ved etableringen i Tietgenbyen.

Det sker, når Klima- og Miljøudvalget onsdag får miljøkonsekvensrapport og spildevandsplan for Novo Nordisk udleveret til politisk behandling på udvalgsmødet i næste uge.

Novo har ansøgt om at gennemføre det, der hedder en fuld VVM-vurdering, som efterfølgende sendes i otte ugers høring.

Torsdag skal By- og Kulturudvalget så tage stilling til lokal- og kommuneplaner for området.

Screenshot fra aktindsigten, notat fra et møde i foråret 2023.
Screenshot fra aktindsigten, notat fra et møde i foråret 2023.
Foto: Screenshot

Fredskov skal flyttes

Nogle af de større knaster er de områder med fredskov, der findes i området. På grunden er der fire områder med fredet skov ifølge et kort fra et notat i aktindsigten. 

Akterne viser, at Novo Nordisk i forbindelse med et møde 6. juni ligefrem vurderer områderne med fredskov som værende "af høj kvalitet". 

Fra et møde 27. april 2023 fremgår det, at Novo Nordisk ønsker at flytte to eksisterende søer og eventuelt etablere én ny stor sø samt nedlægge områdets fredskov for at udnytte "det fulde potentiale for de nye bygninger". 

Odense Kommune vil indledningsvis ikke afvise at flytte fredskov til en anden lokation, fremgår det af korrespondancen, men udfordringen er, at Miljøstyrelsen skal godkende en sådan løsning, og det kræver desuden, at politikerne i Odense Byråd ændrer deres holdning. 

Odense Kommune svarer, at fredskovene er et politisk spørgsmål, som var blevet vendt internt i kommunen, og at politikerne fastholder, at fredskovene ikke kan nedlægges. 

Fredede flagermus i området

I de aktindsigter, TV 2 Fyn har haft adgang til, er det ikke afklaret, om der er særligt beskyttelseskrævende arter i søerne - såkaldt bilag IV-arter.

Der er konstateret flagermus i området i 2017, men i de indledende faser var det forsat uklart, om flagermusene bor og yngler i området eller blot jagter føde. 

Truede dyreater


Desuden ville Novo Nordisk flytte de fleste levende hegn og enkelte træer, så man vil kompensere rigeligt andre steder.

Helt overordnet ønsker Novo Nordisk at øge den biologiske mangfoldighed i området - den såkaldte biodiversitet. 

Når fortroligheden omkring projektet er ophævet, vil Novo Nordisk desuden gå i dialog med naturorganisationer, fremgår det af aktindsigten.


Akterne fra mailkorrespondancen viser, at der i den allertidligste fase af forhandlingerne var tanker om at have første spadestik allerede i januar 2024. Det nåede parterne som bekendt ikke.

Ifølge TV 2 Fyns oplysninger arbejdes der i øjeblikket med at tage første spadestik til byggeriet inden sommerferien 2024.

Det er endnu uklart, hvor mange ansatte, der skal arbejde i Tietgenbyen - de oplysninger er simpelthen overstreget. Det fremgår også, at der skal arbejdes i skift.

Og så er det ikke længere nogen hemmelighed, at der bliver tale om to fabrikker.

Novo oplyste i foråret sidste år, at arealet er stort nok til at rumme flere fabrikker end de to planlagte.


Om produktionen skriver Novo Nordisk, at der skal anvendes plastgranulat og forskellige additiver, at der ikke er tale om egentlig produktion af farmaceutiske produkter, men fortrinsvis produktion og samling af mindre plastdele, men også at der også skal anvendes pap, plast, papir og andre hjælpestoffer.

Akterne viser blandt andet, at Novo Nordisk ønsker at bygge omkring 154.000 etagemeter og helt op mod 26 meters højde.

Ifølge oplysninger fra forundersøgelsesfasen vil der blive et elforbrug på 350.000 megawatt om året og 30.000 megawatt varme. 


Novo Nordisk slår fast i et notat fra juni måned sidste år, at energibehovet ikke kan løses alene med vedvarende energi, og at man gerne vil undgå naturgas.

Sammenfattende viser en analyse af området, at nærtliggende virksomheder til Novo Nordisk ikke vil blive hindret i at udvikle sig inden for de nuværende lokalplaner, og at deres miljøpåvirkning omvendt ikke vil generere Novo Nordisks produktion.

Akterne viser blandt andet, at Novo Nordisk har været nervøse omkring Metas (Facebook) nødberedskab, med dieselgeneratorer, der anvendes i tilfælde af strømafbrydelse.

Også her er konklusionen, at den øgede luftforurening i en akutsituation ikke vil komme i vejen for Novo Nordisks etablering og produktion på stedet.

Håndtering af hverdags- og skybrudsregn/klimaregn er et særligt fokusområde. Der omtales blandt andet muligheder for at anvende regnvand i sprinklersystemerne og som toiletskyl i administrationsbygninger, men ikke i produktionsarealer, hvor der er risiko for urenheder i forhold til produktionen. 

Oversigt

    Oversigt