Grædende nabo rystet over fældning af træer: - Det gør ondt

En nabo til Åløkkeskoven mistænker Olav de Linde for at fælde træer, fordi byggefirmaet ikke fik lov til at bygge på grunden. Det afviser byggefirmaet er årsagen til træfældningen.

En del af træerne i Åløkkeskoven er i gang med at blive fældet, selv om byggefirmaet Olav de Linde, der ejer grunden i skoven, tidligere i år fik nej til at bygge boliger i området.

Det ærgrer naboerne i området, og Sofie Dahlslykke Sarbo, som bor ved siden af skoven, er tydeligvis dybt påvirket af sagens udvikling.

- Jeg bliver virkelig påvirket og ked af det. Jeg har det lidt, som om det er stor herremand fra 1800-tallet, som er blevet trådt over tæerne af bønderne. I dette tilfælde er det os, der er bønderne, der bor omkring den her kæmpe skov, siger Sofie Dahlslykke Sarbo.

quote Vi taler naturens sag, fordi den ikke kan tale selv. Han er blevet sur, og derfor er der nogen, der skal bøde, og det er naturen, så jeg bliver enormt påvirket

Sofie Dahlslykke Sarbo, nabo

- Vi taler naturens sag, fordi den ikke kan tale selv. Han er blevet sur, og derfor er der nogen, der skal bøde, og det er naturen, så jeg bliver enormt påvirket, fortæller hun.

Men han må jo gerne?

- Det ved jeg godt. Det gør ondt alligevel. Det gør ondt, at man ved, der er nogle dyr derinde - flagermuse, der yngler, siger Sofie Dahlslykke Sarbo.

Olav de Linde vil fælde cirka 20 procent af træerne på den såkaldte cirkusplads.

Sådan har sagen udvikling sig

Planerne om at fælde træerne begyndte i 2016, hvor Olav de Linde meldte ud, at selskabet ville bygge boliger på cirkuspladsen. Men det fik kritik fra en lang række beboere i området, som ville bevare skoven.

Efter flere års stridigheder mellem bygherren og lokale borgere afviste Odense Kommune i marts 2021 at godkende Olav de Lindes byggeplaner.

Nu er planerne, at der skal være en parkeringsplads på grunden, og derfor skal der alligevel fældes træer.

Rådmand Susanne Crawley (RV) håber, at konflikt kan blive erstattet af dialog mellem parterne i sagen om træfældning i Åløkkeskoven. Fotograf: Pernille Gram og Mikkel Skov Svendsen Redigering: Liv Østerstrand

Ingen intension om parkeringsplads

Det undrer og ærgrer Susanne Crawley, der er radikal rådmand i Odense Kommune.

Hun har derfor bedt Olav de Linde om at vente med at fælde træerne. I mellemtiden håber hun, at politikerne kan blive enige om en politik i Odense, der går ud på, at man ikke bare uden videre kan fælde byens træer.

- Jeg ser to problemer: Det ene er selvfølgelig skoven, som et stort flertal i Odense Byråd har besluttet skal bevares, og at der ikke skal bygges her. Derfor er det heller ikke vores intention, at der skal være en parkeringsplads her, siger Susanne Crawley.

Politikerne arbejder derfor på højtryk for at undgå, at flere træer i Åløkkeskoven, der har eksisteret i 500 år, ikke bliver fældet.

Politiker: Sæt træfældning på pause

Susanne Crawley håber, at Olav de Linde vil stoppe træfældningen, indtil der har været yderligere dialog mellem parterne i sagen om cirkuspladsen.

quote Bare fordi man har ret til at fælde disse træer, kunne man også lade være

Susanne Crawley, børn- og unge rådmand, Odense Kommune

- Mit mål er at få en timeout eller en pause, så vi kan indlede en dialog. Som man kan se, går det ikke ret godt, fordi man kan høre, at der bliver fældet i skoven. Der er i hvert fald maskiner i gang, siger Susanne Crawley.

Skal man ikke lade Olav de Linde administrere sit eget område?

- Lige præcis Åløkkeskoven er et sted, hvor vi burde kunne samarbejde. Jeg synes, at man som privat skovejer kunne være mere lydhør over for et stort flertal i byrådet, siger Susanne Crawley.

- Bare fordi man har ret til at fælde disse træer, kunne man også lade være, forklarer hun.

Byggefirma: Derfor fælder vi træerne

Ifølge Olav de Lindes afdelingsdirektør i Odense, Lars Friis Christensen, bunder beslutningen om at fælde træerne i, at man vil have ryddet op i området.

- Vi fjerner træerne af tre årsager. Den første er sikkerhed. Den anden er skovdrift, og den tredje er, at vi vil have forskønnet området og gjort det mere skarpt, siger Lars Friis Christensen.

quote Vi fjerner træerne af tre årsager. Den første er sikkerhed. Den anden er skovdrift, og den tredje er, at vi vil have forskønnet området og gjort det mere skarpt

Lars Friis Christensen, afdelingsdirektør, Olav de Linde

Olav de Linde har fået en skovfogeds vurdering af skovområdet, og det er blandt andet med udgangspunkt i den, at firmaet vælger at fjerne træer. Vurderingen viser, at flere træer i området er svækkede eller døde og derfor kan være i fare for at vælte.

Lars Friis Christensen understreger samtidig, at man ikke berører træer, hvor der lever flagermus.

- Vi rydder pænt op. Vi passer vores skov. Det handler om, at vi gerne vil bruge vores område, og så tilpasser vi det med respekt for arealet derude, siger han.