I det fynske folks tjeneste

Nu er der 3.000 demensvenner i Odense

I alt 3000 personer har i løbet af det seneste år valgt at blive demensven i Odense.

Foto: Sophia Juliane Lydolph / Scanpix

I juni sidste år besluttede Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune at en ekstra gøre en ekstra indsats for demente. Odense skulle være en demensvenlig by, og målet var, at Odense skulle have 3.000 demensvenner inden udgangen af 2017. Et antal, der svarer til antallet af borgere med demens.

Målet er nu nået, og det glæder rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Brian Skov Nielsen, Enhedslisten.

- Demensvenner er en super vigtig del af at gøre Odense demensvenligt. Demens er ikke kun noget man kan møde på et plejecenter, men også i bussen, på restaurant, i gågaden osv. Og jo flere, der er opmærksomme på demens og ved, hvordan de skal reagere, når de møder et menneske med demens i hverdagen, jo nemmere og mere trygt er det for disse mennesker at færdes i byen og dermed leve længst muligt i eget liv, siger Brian Skov Nielsen i en pressemeddelelse.

Læs også Lauge er demensven: - Man skal huske at være god mod demente

Arbejdet fortsætter

Demensvennerne kommer fra hele kommunen. Nogle har demens tæt inde på livet, andre ser en fordel ved at have viden om demens.

Samtlige odenseanske apoteker er også demensvenner, og bibliotekerne er også godt på vej. Flere skoleklasser uddannes også som "børnedemensvenner". 

- Målet med de 3.000 demensvenner er slet ikke endestationen. Vi kører videre i fuld fart med at få så mange demensvenner som muligt. Jo flere skoler, institutioner, arbejdspladser og enkeltpersoner, vi kan få med, jo bedre, siger Brian Skov Nielsen.

Hvad er en demensven?

En demensven er med til at skabe et demensvenligt samfund ved at være klar til at hjælpe mennesker med demens.

Som demensven forpligter man sig ikke til at være frivillig i et vist antal timer om ugen, man forpligter sig blot til at være åben og hjælpsom over for mennesker med demens, når man møder dem i hverdagen.
 
Bliv demensven på Alzheimerforeningens hjemmeside www.demensven.dk eller ved at deltage i et kursus af en times varighed.

Kurserne afholdes af Odense Kommune, de er gratis og finder løbende sted rundt omkring i Odense, bl.a. på bibliotekerne og i Seniorhuset.

Det er også muligt at få Demensvenligt Odense ud til jeres forening eller virksomhed for at afholde kurset.

Kilde: Odense Kommune