Ukrainske Anastasia må endelig arbejde: - Det er vores største drøm

I flere uger har 23-årige Anastasia Sevriukova ventet på tilladelse til at arbejde. Men fra i dag behøver hun og andre ukrainere ikke vente længere.

23-årige Anastasia Sevriukovas telefon ryger op af lommen utallige gange hver dag. Er der sket noget nyt? Noget godt? Noget værre end for 15 minutter siden?

Hun og familien er flygtet fra krigen og deres liv, jobs og hverdag i Kyiv. Og selvom de nu bor i Odense, langt fra bomber og ødelæggelser, fylder det.

- Nogle gange kan man ikke klare det længere. Man græder og græder. Men så forstår man, at man ikke gør nogen forskel ved at græde, fortæller hun.

quote Det er meget svært for mig bare at sidde og vente

Anastasia Sevriukova, 23 år, Odense

Derfor har hun glædet sig til at komme i gang med at arbejde. Men indtil i dag har hun måttet vente på, at hendes opholdstilladelse blev behandlet.

- Det er meget svært for mig bare at sidde og vente. Det (at starte arbejde, red.) er vores største drøm lige nu, fortæller Anastasia Sevriukova.

Anastasia Sevriukova har savnet at arbejde, efter hun kom til Danmark. Derfor har ventetiden på opholdstilladelsen været svær.
Anastasia Sevriukova har savnet at arbejde, efter hun kom til Danmark. Derfor har ventetiden på opholdstilladelsen været svær.
Foto: Rasmus Rask

Mange ansøgninger venter

Ifølge Udlændingestyrelsen har 23.487 ukrainske flygtninge søgt om opholdstilladelse, efter særloven trådte i kraft. En lov, der netop skulle sende dem hurtigere i skole og arbejde.

Sagsbehandlingen har dog ikke kunnet følge med. Derfor venter omkring 17.000 ukrainere stadig på tilladelsen - og indtil i dag adgangen til arbejdsmarkedet.

- Du ved ikke, hvad der sker i morgen, eller hvad du skal lave de næste dage, uger, måneder. Det er meget svært, fortalte Anastasia Sevriukova onsdag formiddag.

Så for at komme hurtigere i gang har hun og søsteren Daria Sevriukova på 22 år været i ulønnet praktik hos caféen Bar' Unika i Odense. På den måde var planen at kunne starte arbejdet rigtigt op, så snart de fik lov.

Anastasia Sevriukova og hendes søster Daria har været i ulønnet praktik hos Bar' Unika i Odense, indtil de fik tilladelse til at arbejde.
Anastasia Sevriukova og hendes søster Daria har været i ulønnet praktik hos Bar' Unika i Odense, indtil de fik tilladelse til at arbejde.
Foto: Rasmus Rask

Ændring: Arbejde først - papir bagefter

Onsdag over middag ændrede Udlændinge- og Integrationsministeriet dog reglerne, så ukrainere får hurtigere adgang til arbejdsmarkedet.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) udtaler i pressemeddelelsen:

quote (...) folk, der ansøger om opholdstilladelse efter særloven, kan ansættes allerede fra på fredag

Mattias Tesfaye, Udlændinge- og integrationsminister (S)

- Mange ukrainere i Danmark ønsker at komme i arbejde. Samtidig hører vi fra virksomhederne, at de mangler folk. Men sagsbehandlingen af deres opholdstilladelse tager lidt tid.

- Derfor har jeg i dag truffet en beslutning om, at folk, der ansøger om opholdstilladelse efter særloven, kan ansættes allerede fra på fredag. Så må vi få papirerne på plads efterfølgende.

- Det betyder, at jeg kan være et normalt menneske igen. Jeg er meget glad, fortæller Anastasia Sevriukova (tv)
- Det betyder, at jeg kan være et normalt menneske igen. Jeg er meget glad, fortæller Anastasia Sevriukova (tv)
Foto: Rasmus Rask

Overrasket på det kommende arbejde

Hverken Anastasia eller Daria Sevriukova havde hørt om ændringen onsdag eftermiddag. Så overraskelsen var stor, da TV 2 Fyn afslørede det ude foran caféen, hvor de har ventet på at få lov til at arbejde.

- Vi har ventet så længe, og vores chef har lige spurgt, hvornår papirerne er klar. Jeg måtte bare sige, at vi venter stadig, og jeg håber, det bliver snart. Så det er virkelig gode nyheder, fortæller 22-årige Daria Sevriukova.

- Det betyder, at jeg kan være et normalt menneske igen. Jeg er meget glad, stemmer Anastasia Sevriukova i.

Se overraskelsen og hele videoen herunder.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.