Stor efterspørgsel på ukrainsk arbejdskraft - men der mangler tilladelser

Langsom sagsbehandling spænder ben for, at ukrainske flygtninge kan komme i arbejde. Det er for dårligt mener kommuner og virksomheder, der vil have processen speedet op.

Det går for langsomt med at få ukrainske flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

Sådan lyder meldingen flere fynske kommuner, der vil have sat yderligere skub i processen.

Og der er både plads til og brug for dem på arbejdsmarkedet.

- De vil jo gerne i gang med at arbejde, og vi mangler arbejdskraft, så det synes jeg er rigtig ærgerligt, siger Anne Læsø, der er HR chef i Hesehus.

It-virksomheden Hesehus har lige nu over 20 ledige stillinger, der nemt kan varetages af de nye udlændinge, da store dele af kommunikationen foregår på engelsk ligesom, at virksomheden også gerne hjælper med danskundervisning.

Stort pres på sagsbehandlingen

I marts blev der vedtaget en særlov, der giver de ukrainske flygtninge ret til opholdstilladelse og hurtig adgang til uddannelse og arbejde i Danmark.

Indtil nu har godt 21.000 ukrainere søgt om ophold, men det er kun omkring 3.700 der er blevet visiteret til en kommune. De mange ansøgninger lægger nemlig pres på sagsbehandlingen.

Det er for dårligt mener Christoffer Lilleholt (V), der er Beskæftigelses- og Socialrådmand i Odense.

- Det betyder, at man ikke kan gå i arbejde, det betyder, at børnene ikke kan komme i skole, og det er vi stærkt utilfredse med, fordi vi kan se, at der er rigtig mange ukrainere, der allerede har aftaler med virksomheder, og at rigtig mange virksomheder efterspørger arbejdskraft, siger Christoffer Lilleholt.

I Nyborg kommune er de dog ikke overraskede over den lange ventetid.

- Jeg ved ikke, om jeg synes, det er i orden. Jeg tror bare, at jeg for længe siden har accepteret, at ting nogen gange tager ting tid. Når jeg tænker på, da vi skulle i gang med coronavaccinerne, der var vi jo også enormt utålmodige i starten, fordi der gik så lang tid, siger Jesper Nielsen (S), der er formand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Nyborg.

- Det er en krisetilstand

Christoffer Lilleholt så gerne, at der blev sat skub i behandlingen af de mange opholdstilladelser. 

Han mener, at man burde øge kapaciteten på de centre, der sidder med sagsbehandlingerne, så det var muligt at give opholdstilladelser inden for en til to uger.

- Det er sådan set en krisetilstand, vi står i, og derfor skal man bruge endnu flere kræfter, og så synes jeg også, man skal fremskynde nogle af dem, der allerede har en aftale med en virksomhed om at gå i job, at de kan få lov til at gå ud i det, sådan så de ikke sidder derhjemme, siger Odense-rådmanden.

Selvom formanden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Nyborg har mere tålmodighed og har accepteret, at det kan tage lang tid, så så Jesper Nielsen gerne, at Folketinget åbnede for muligheden for at kommunerne kan hjælpe til med de administrative opgaver, så det ville gå hurtigere. 

Oversigt

    Oversigt