Ung mand på Fyn får bøde for at nægte at bære mundbind
Artiklen er mere end 30 dage gammel
En 24-årig mand nægtede gentagne gange at iføre sig mundbind på Odense Banegård Center. Det udløste en bøde.
På den første dag for et landsdækkende påbud om at bære mundbind i den offentlige transport blev der lørdag uddelt en enkelt bøde.
Det står klart efter en rundringning til alle landets politikredse natten til søndag.
Der er tale om en 24-årig mand fra Vejle, som er blevet sigtet for ikke at overholde påbuddet. Han kan derfor se frem til en bøde på 2500 kroner.
Mundbind i offentlig transport: Frejs ønske blev opfyldt
Talsmand for Nyborg Pendlerklub er glad for, at det nu er blevet obligatorisk at have mundbind på i offentlig transport.
I mange måneder har Frej Jensen, der er talsmand for Nyborg Pendlerklub, håbet, at mundbind blev et krav for at få et lift med offentlig transport.
- Man tager jo ikke mundbind på for at beskytte sig selv, men for at beskytte andre.
Lørdag er hans ønske gået i opfyldelse. Nu skal alle, der benytter sig af bus, tog, færge, taxa og metro iføre sig enten mundbind eller visir, når de bliver transporteret fra A til B.
- Det er noget, jeg som pendlerrepræsentant er rigtig glad for. Vi opnår nu den sikkerhed, som vi kan, ved at der er pladsreservationskrav og mundbind, fortæller han.
Det blå mundbind
Det samme er de passagerer, der lørdag ventede på toget på Nyborg Station.
- Det er okay. Vi er nødt til at gøre noget allesammen. Jeg arbejder på en skole med 650 elever, hvor vi har masser af restriktioner, så selvfølgelig skulle det også komme til offentlig transport, siger Lasse Rasmussen.
Bente Hansen skal til København og ligesom mange af de andre på stationen, er hun iført det karakteriske blå engangsmundbind.
- Jeg synes, det er udemærket. Så længe smitten ikke er væk, kommer vi alt for tæt på hinanden, så derfor er det udemærket.
Ønsker det udbredt
Siden april har Frej Jensen været fortaler for, at brugen af mundbind blev mere end bare en anbefaling. Han håber, at krav om mundbind vil brede sig til andre situationer i det offentlige rum.
- Det gør ingen forskel, om jeg sidder i et tog eller står i et supermarked. Det er den samme type kontakt, vi har. Jeg synes, man bør have mundbind på, når man er i kontakt med andre - det kan være i toget, i supermarkedet eller på museum, forklarer Frej Jensen.
Generelt har fynboerne været gode til at opfylde kravet om mundbind her på førstedagen. DSB melder, at ni ud af ti passagerer husker mundbindet, mens Fynbus endnu ikke har måttet afvise passagerer på grund af manglende mundbind.
Det fortæller vagtchef ved Fyns Politi Hans Jørgen Larsen.
Nægtede at tage mundbind på flere gange
Politiet fik anmeldelsen fra personale på Odense Banegård Center lørdag klokken 21.15.
- Vi fik en melding om, at de havde problemer med en person, som ikke ville iføre sig mundbind på banegården. De påtaler det over for ham flere gange, men han vil ikke tage det på.
- Da han bliver ved med at nægte, ringer de til os. Da vi kommer frem, beder vores betjente ham også om at tage det på, men igen nægter han, fortæller vagtchefen.
Nej til mundbind kan i yderste konsekvens resultere i bøde
Et landsdækkende krav om mundbind i offentlig transport træder i kraft lørdag. Reglerne er nu offentliggjort.
Det kan straffes med bøde, hvis man nægter at forlade et offentligt transportmiddel, hvis man er blevet bedt om det på grund af manglende mundbind.
Det fremgår af en bekendtgørelse på retsinformation.dk.
Et landsdækkende krav om mundbind i den offentlige transport træder i kraft lørdag.
Personale i eksempelvis tog og bus har ret til at bortvise personer, der rejser uden mundbind eller visir. Nægter man at efterleve dette, kan det straffes med bøde.
Desuden bliver arbejdsgiverne for ansatte i den offentlige trafik pålagt at sørge for, at deres ansatte bærer mundbind, så længe de befinder sig i transportmidlet eller på en station.
Transportminister Benny Engelbrecht (S) håber og tror dog på, at alle vil følge reglerne. Han mener, at regeringen gør det mere simpelt, når det bliver et krav for alle at tage mundbind eller visir på.
Han beretter om, at der vil kunne "opstå spørgsmål", man må tage hen ad vejen.
- Vi har med bekendtgørelsen lavet nogle klare rammer, men der vil også kunne opstå spørgsmål, som vi må tage løbende. Det vigtigste for mig er, at alle husker den sunde fornuft, og at vi for vores egen eller hinandens skyld ikke forsøger at omgå reglerne.
- For langt de fleste er det simpelt at følge reglerne, og jeg er sikker på, at det dygtige personale ude i trafikken vil gøre deres for at hjælpe til på en god måde, skriver transportministeren i en kommentar.
Selv om det er et krav, at alle passagerer bærer mundbind, er der undtagelser.
Det gælder for børn under 12 år samt ældre med eksempelvis demens eller vejrtrækningsproblemer.
Det gælder heller ikke for folk med fysisk eller nedsat svækkelse, der gør, at de ikke kan bære mundbind eller visir.
Ifølge Hans Jørgen Larsen blev det påtalt over for den 24-årige mand i hvert fald tre gange, før sigtelsen faldt.
- Og så blev han bedt om at forlade stedet, siger han.
Det er ifølge Fyns Politi uvist, om den unge mand accepterede sigtelsen.
De fleste har styr på kravet
Lørdag aften fortalte DSB's informationschef, Tony Bispeskov, at de fleste passagerer har godt styr på det nye krav.
- Jeg vil tro, at der var lidt usikkerhed og forvirring tidligt i morges, som gjorde, at ni ud af ti huskede det, men nu nærmer vi os ti ud af ti, fordi folk klart har taget imod det, sagde Tony Bispeskov.
Det nye påbud gælder alle rejsende over 12 år i den kollektive transport og har til formål at mindske smitten med coronavirus.
Kravet omfatter passagerer i busser, tog, metro, letbaner, Flextrafik og på stationer og ved stoppesteder samt passagerer i den private kollektive trafik.
Indtil videre gælder kravet om mundbind i den offentlige transport frem til udgangen af oktober, men det er muligt, at det bliver enten forkortet eller forlænget.